Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι για δόσεις και στο βάθος... κούρεμα

Τι μπαίνει σήμερα στο τραπέζι του eurogroup για δόσεις. Οι κινήσεις ΔΝΤ και ο εκνευρισμός των ευρωπαίων. Οι αναθεωρήσεις Eurostat το κρίσιμο crash test. Το «πρέσιγκ» για έξοδο στις αγορές και κούρεμα. Ολο το παρασκήνιο.

Παζάρι για δόσεις και στο βάθος... κούρεμα
Ακόμα και εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να περάσει μέχρι σήμερα το βράδυ όλες τις απαραίτητες νομοθετικές - ρυθμίσεις προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση ή δόσεις από το eurogroup, το πότε αυτά τα χρήματα θα εκταμιευθούν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι υπουργοί οικονομικών:

1. Πειστούν ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν κενά.

2. Εγκρίνουν την έκθεση προόδου των Κομισιόν- ΕΚΤ.

3. Πειστούν ότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν από αυτές τις δόσεις.

To EuroWorking Group προτείνει στους υπουργούς την εκταμίευση της τρίτης δόσης. Προτείνει επίσης να δοθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της τέταρτης που θα συνοδεύεται βεβαίως με όρους εφαρμογής προαπαιτούμενων δράσεων. Το πότε και το πώς θα εκταμιευθούν τα χρήματα είναι καθαρά απόφαση των υπουργών οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, όμως, στη Κομισιόν υπάρχει προβληματισμός για την «αργοπορία» που δείχνει το ΔΝΤ για τις ελληνικές δόσεις. Μέχρι σήμερα έχει αποφασίσει μόνο την εκταμίευση της πρώτης δόσης για φέτος, ενώ η ΕΕ βρίσκεται προ αποφάσεων για την τρίτη και την τέταρτη. Η επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού που θα αφορά την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου για να δοθεί «πράσινο φως» στην καταβολή του 1,8 δισ. ευρώ.


Ο «καυτός» Σεπτέμβριος

Οπως είχαμε γράψει την Παρασκευή το μοντέλο της «τρόικα» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ήδη «τρίζει», λόγω των διαφωνιών των μελών της ως προς την διαχείριση των προγραμμάτων διάσωσης.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε (θέλοντας να διατηρήσει την θέση της) να αρχίσει να κρατά σκληρή γραμμή έναντι στην ΕΕ. Αυτό επιβάλλουν άλλωστε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές.

Οπως μας ενημέρωσε σχετικά πηγή του Ταμείου, ήδη οι εμπειρογνώμονες άρχισαν να καταρτίζουν τα σχέδια «της επόμενης μέρας» βάση του σεναρίου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα πιάσει τον στόχο του 2022 (μείωση ‘σημαντικά’ κάτω του 110% του ΑΕΠ) καθώς η απόφαση της 26ης Νοεμβρίου για ελάφρυνση του θεωρείται «ανεπαρκής».


Τα δυο στρατόπεδα του ΔΝΤ

Οι μετριοπαθείς του ΔΝΤ θεωρούν ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η ρήτρα της απόφασης που λέει ότι εάν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και έχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα δικαιούται νέα ελάφρυνση του χρέους μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης ήδη υπαρχόντων δανείων.

Οι σκληροπυρηνικοί του ΔΝΤ, όμως, θεωρούν ότι ακόμα και έτσι το εγχείρημα είναι αμφίβολο και ετοιμάζονται να θέσουν ξανά στο τραπέζι το κούρεμα με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), χωρίς βεβαίως να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια του Ταμείου, αλλά μόνο αυτά των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Αλλωστε, η φρασεολογία της απόφασης του Νοεμβρίου είναι τέτοια ώστε αφήνει ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» με OSI εάν διαπιστωθεί ότι η ήδη υπάρχουσα λύση δεν είναι επαρκής. Η συγκεκριμένη φρασεολογία ήταν απαραίτητη ώστε να πειστεί τότε η κ. Λαγκάρντ να υποχωρήσει στη μετάθεση του στόχου για το χρέος στο 2022 αντί του 2020.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι και ο μήνας ορόσημο. Οχι μόνο λόγω εκλογών στη Γερμανία αλλά και γιατί οι δανειστές αναμένουν τις αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat όπου θα διαφανεί το πραγματικό έλλειμμα και χρέος και το εάν θα καταφέρουμε να κλείσουμε το 2013 με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Εως τότε θα έχει φανεί εάν η ύφεση θα σταματήσει το 2014 δίνοντας όντως σάρκα και οστά στις αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Μέχρι τότε, η Γερμανική λογική είναι να γίνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2014 και να αποφευχθεί η συζήτηση για κούρεμα (OSI) ή νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Ηδη βιώνουμε το φούσκωμα των προσδοκιών από την καλή πορεία επιμέρους δεικτών της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν αρνητικοί.

Υπάρχουν βεβαίως και φωνές εντός Ευρωζώνης που προειδοποιούν ότι εάν ξεφουσκώσουν οι προσδοκίες, τον Οκτώβριο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες «πρωτότυπες» αποφάσεις που θα έχουν μεν ως βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου, δεν θα περιέχουν όμως πρόνοιες για άλλη χρηματοδότηση ή OSI καθώς η Γερμανία θα παραμείνει κάθετα αντίθετη.

Προς το παρόν, το crash test για τον προϋπολογισμό αναμένεται τον Ιούλιο με την μεγάλη αξιολόγηση η οποία όμως μπορεί να γίνει και… Αυγουστιάτικα λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της προηγούμενης.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v