Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή στον… Οκτώβριο του 2008

Συνεχίστηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Στο 93,8 ο δείκτης τον Απρίλιο στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008. Εμφανής η βελτίωση σε υπηρεσίες, βιομηχανία και κατασκευές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η επιστροφή στον… Οκτώβριο του 2008

Υψηλότερα από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2008, και λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008, κυμάνθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο ξεπερνώντας το φράγμα των 90 μονάδων, διαμορφούμενος στο 93,8.

Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας όπου ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες συνέχισε να ενισχύεται. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο ανήλθε στις 89,2 μονάδες, από 88,1 τον Μάρτιο, 86,9 τον Φεβρουάριο, 85,8 τον Ιανουάριο και 86,9 τον Δεκέμβριο του 2012.

Υπάρχουν όμως και δύο σημαντικές παράμετροι:

• Πρώτον, το γεγονός ότι αυτόν τον μήνα καταγράφεται επιτάχυνση, γεγονός που πιθανόν σηματοδοτεί το ότι η τάση παγιώνεται. Εξέλιξη η οποία «παγιώνει» τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα από τις αρχές του έτους.

• Δεύτερον, διαμορφώνονται διαφορετικές τάσεις μεταξύ των επιμέρους κλάδων. Στη βιομηχανία και στις κατασκευές η διαμόρφωση καλύτερου κλίματος είναι εμφανής έναντι προηγούμενων μηνών, γεγονός όχι άσχετο με τις προσπάθειες επανεκκίνησης των μεγάλων έργων.

Ακόμα πιο εμφανής είναι η αισιοδοξία στις υπηρεσίες. Οι προβλέψεις για ρεκόρ στις αφίξεις το φετινό καλοκαίρι αλλά και οι προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει την τρόικα να συναινέσει στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχουν αμβλύνει τους πονοκεφάλους στις τάξεις των επιχειρηματιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v