Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποπληθωρισμός και το Μάιο

Από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ.∆.Τ.Κ.) του µηνός Μαΐου 2013, με τον αντίστοιχο ∆είκτη του Μαΐου 2012, προκύπτει µείωση 0,4%. Σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,2% Τι επηρέασε τον δείκτη. Τα αναλυτικά στοιχεία.

Αποπληθωρισμός και το Μάιο

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τον Μάιο, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί κατά 0,4% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή µε βάση το έτος 2009=100,0, του µηνός Μαΐου 2013 έχει ως εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ.∆.Τ.Κ.) του µηνός Μαΐου 2013 με τον αντίστοιχο ∆είκτη του Μαΐου 2012, προκύπτει µείωση 0,4%, έναντι αύξησης 1,4%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 με το 2011.

Ο Γενικός ∆είκτης κατά τον µήνα Μάιο 2013, σε σύγκριση µε τον Απρίλιο 2013, παρουσίασε µείωση 0,2%έναντι µείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Ιουνίου 2012 – Μαΐου 2013, σε σύγκριση με τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Ιουνίου 2011 - Μαΐου 2012, παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,3%, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.

Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, κατά 0,2% τον µήνα Μάιο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Απριλίου 2013, προήλθε από τις ακόλουθες µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της οµάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω µείωσης των τιµών των θερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης.
β) Κατά 0,3% της οµάδας Μεταφορές λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη).

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,3% της οµάδας ∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά' λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών στα φρούτα νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών σε ψωµί, ψάρια νωπά, λαχανικά νωπά.

 

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v