Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Αναπόφευκτο νέο κούρεμα ελληνικού χρέους

Στις χώρες της νότιας Ευρώπης το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό παρά την πολιτική λιτότητας. Την ίδια ώρα μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι χώρες βυθίζονται στην ύφεση, γράφει το περιοδικό.

Spiegel: Αναπόφευκτο νέο κούρεμα ελληνικού χρέους

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Σπιράλ προς τα κάτω», στο οποίο επισημαίνει ότι «η ευρωδιάσωση δεν προχωράει» και ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μοιάζει αναπόφευκτο. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης, που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό παρά την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Την ίδια ώρα μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι χώρες βυθίζονται στην ύφεση, που συνεπάγεται υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας που ακολουθείται μέχρι σήμερα, παραπέμποντας στο ότι «το διαρθρωτικό έλλειμμα της ευρωζώνης έχει μειωθεί από το 2009 περισσότερο από το μισό και το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για την ανταγωνιστικότητα, ‘μειώθηκε αισθητά’. (…) Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε προειδοποιούν επίμονα να μην μπει φρένο στην ‘αναγκαία διαδικασία προσαρμογής’, θεωρώντας ότι ενδεχόμενη εγκατάλειψη του προγράμματος λιτότητας θα έθετε σε κίνδυνο ‘τη θετική εξέλιξη των τελευταίων μηνών’».

Το δημοσίευμα που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη απόφαση για αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «η αυθαίρετη πράξη του πρωθυπουργού προκάλεσε κύμα αγανάκτησης, το οποίο παραλίγο να διαλύσει την κυβέρνηση» και σημειώνει ότι τελικά ήταν η πολιτική τάξη που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το νεποτισμό στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι γίνεται και πάλι συζήτηση για ένα νέο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας της τάξης των πέντε έως οκτώ δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και εκτιμάται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές μοιάζει αναπόφευκτο».

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με τρόικα

Την ίδια στιγμή σε διαφορετικό δημοσίευμα, το Spiegel σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται πρώτα να αποδείξει ότι έχει κάνει αρκετά για να λάβει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης.

«Για την ώρα βέβαια, το ερώτημα ενός κουρέματος του χρέους παραμένει ακαδημαϊκό, ειδικά αυτήν την εβδομάδα. Εκπρόσωποι της τρόικα – της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ – έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις” επισημαίνει το Spiegel.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, οι εκπρόσωποι της τρόικα δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα.

Επικαλούμενο δημοσίευμα του Reuters, το Spiegel αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα έχουν δώσει διορία τριών ημερών στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει μια νέα έκθεση, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v