Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τρίτο μπλόκο στη συμφωνία με Κοπελούζο

Νέα αναβολή, η τρίτη κατά σειρά, στη συζήτηση της συμφωνίας ΔΕΗ-Damco από το δ.σ. της πρώτης. Κατηγορίες για υποστελέχωση του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ και απειλές για μηνύσεις. Η παρέμβαση των συνδικαλιστών και οι εντάσεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Τρίτο μπλόκο στη συμφωνία με Κοπελούζο
Για τρίτη φορά αναβλήθηκε στο δ.σ. της ΔΕΗ η συζήτηση της συμφωνίας με την εταιρεία Damco του ομίλου Κοπελούζου για τη δημιουργία μικτής εταιρείας με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ, η οποία θα εκμεταλλεύεται δίκτυο καταστημάτων μέσω franchise.

Η σχετική εισήγηση της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης εμπορίας επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς ομάδα εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΕΔΟΠ (διοικητικοί) και της ΓΕΝΟΠ παρενέβη στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Έτσι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προτίμησε να αποχωρήσει και να μην ξεκινήσει η συνεδρίαση του οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των συνδικαλιστών ασκήθηκε έντονη κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία από τη μία πλευρά αφήνει υποστελεχωμένα ή κλείνει καταστήματα της ΔΕΗ, κυρίως στην περιφέρεια, και από την άλλη παραχωρεί το έργο αυτό σε μικτή εταιρεία, όπου την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ θα τα έχει ο ιδιώτης εταίρος.

Η απάντηση του επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν ότι η υποστελέχωση οφείλεται στους περιορισμούς που έχουν τεθεί στη ΔΕΗ για νέες προσλήψεις.

Το κλίμα οξύνθηκε ιδιαίτερα όταν μέλη του δ.σ. κατηγόρησαν τους συνδικαλιστές της ΕΔΟΠ – ΔΕΗ ότι παρεμβαίνουν στα όργανα διοίκησης της επιχείρησης, και μάλιστα με τη συνοδεία βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θέλησαν και αυτοί να παρέμβουν.

Συγκεκριμένα, το μέλος του δ.σ. Νίκος Βερνίκος απευθύνθηκε στους εκπρoσώπους των εργαζομένων προβάλλοντας την πείρα του στο μάνατζμεντ δημοσίων επιχειρήσεων όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ το άλλο μέλος του δ.σ. Κωνσταντίνος Ζωντανός διαμαρτυρήθηκε για την είσοδο στον χώρο συνεδρίασης του δ.σ. βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγελίες εργαζομένων

Από την πλευρά της, η Ένωση Διοικητικού Προσωπικού της ΔΕΗ–ΕΔΟΠ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αρθούρο Ζερβό, προσάπτει στη διοίκηση της επιχείρησης ότι με τη σταδιακή αδρανοποίηση του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ φυσικό επακόλουθο είναι η παραχώρηση δραστηριοτήτων σε τρίτους.

Καταγγέλλει δε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως κλείσιμο καταστημάτων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πελάτες της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται η κατάργηση των εισπράξεων στα καταστήματα Κυψέλης, Χαλανδρίου, Κεραμικού και Νίκαιας, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερβολική κίνηση και ταλαιπωρία των πελατών στο κατάστημα της Αριστείδου.

Επίσης, σε πολλά καταστήματα της περιφέρειας οι εισπράξεις γίνονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ καταγγέλλονται και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης όπως στην Κέρκυρα, όπου ναι μεν έχει ενοικιαστεί κτίριο για τη στέγαση του τοπικού καταστήματος, αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο επί έναν χρόνο, καθώς δεν έχει μετακομίσει ακόμη η εμπορική υπηρεσία της ΔΕΗ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνδικαλιστικούς κύκλους της ΔΕΗ, εξετάζεται η κατάθεση μηνύσεων σε βάρος στελεχών της επιχείρησης που έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ της μεταφοράς δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε μη ελεγχόμενη μικτή εταιρεία με εταίρο που δεν επελέγη κατόπιν διαγωνισμού, καθώς κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης, των εργαζομένων και των μετόχων της.

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος, μετά την παράσταση που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΔΕΗ, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: «Η κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε μια ενδεχόμενη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ υπέρ της συνεργασίας με την Damco. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να επαγρυπνεί διότι η διοίκηση της ΔΕΗ με τη συγκατάβαση της κυβέρνησης αντί να προστατέψει τα συμφέροντα της ΔΕΗ ουσιαστικά ενισχύει ανταγωνιστή της ΔΕΗ αν προχωρήσει σε κοινοπρακτικό σχήμα, και δημιουργηθούν καταστήματα franchise με ποσοστό 51% Damco, 49% ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. με τέτοιες επιλογές απαξιώνει την ΔΕΗ.

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη ΔΕ ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την παραχώρηση του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εμπορίας σε ιδιώτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v