Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Εκτός επιτήρησης- αναθεώρηση ΑΕΠ (upd)

Δραστικές αλλαγές στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας επιφέρει η νέα μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, το οποίο ”ψηλώνει” από τα 181 δισ. ευρώ το 2005 στα 228 δισ. ευρώ. Στο 2,1% του ΑΕΠ το έλλειμα, στο 85,6% το χρέος, ανοίγει ο δρόμος για άρση της κοινοτικής επιτήρησης στην ελληνικη οικονομία.

Ελλάδα: Εκτός επιτήρησης- αναθεώρηση ΑΕΠ (upd)
της Ελενας Λάσκαρη

Δραστικές αλλαγές στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας επιφέρει η νέα μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, το οποίο ”ψηλώνει” από τα 181 δισ. ευρώ το 2005 στα 228 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, λαμβάνοντας ως έτος βάσης το 2000, οδηγεί σε αναθεώρηση όλων των κρίσιμων δημοσιονομικών μεγεθών που υπολογίζονται ως λόγος προς το ΑΕΠ και κυρίως συρρικνώνει δραστικά το έλλειμμα, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία της κοινοτικής επιτήρησης.

Η βελτίωση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή στο λόγο δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, με το φράγμα του 100% να περνάει μέσα σε μια μέρα στην ...ιστορία, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η εκτίναξη του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων στο 93,7% της Ε.Ε των 25, μια ...ανάσα από την πολυπόθητη σύγκλιση.

Το τελευταίο δίμηνο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, σε τεχνικό επίπεδο υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΣΥΕ σε συνεργασία με τη Eurostat προχώρησαν σε αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών.

Η αναθεώρηση σύμφωνα με την ΕΣΥΕ ήταν ”επιβεβλημένη” και συνδέεται με θεσμικούς λόγους (αναφέρεται ενδεικτικά η συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΚ 2223/96 (ESA 95), που ορίζει ότι τουλάχιστον κάθε πενταετία πρέπει να γίνεται η ανανέωση του έτους βάσης των Εθνικών Λογαριασμών).

Το πρακτικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης σε πρώτο επίπεδο, είναι η διόγκωση του ΑΕΠ κατά 25% από το 2000 και μετά σε ετήσια βάση ”εξαιτίας της καλύτερης μέτρησης του παραγόμενου πλούτου στις υπηρεσίες, όπως στα ξενοδοχεία και εστιατόρια, τις μεταφορές, τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες κλπ”, όπως εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.

Το ίδιο στέλεχος αναγνωρίζει ότι στην αναθεώρηση συνυπολογίζεται και ένα τμήμα της εκτιμώμενης παραοικονομίας στην Ελλάδα, φέρνει όμως αυτή την παράμετρο σε δεύτερη μοίρα...

Έτσι, το ΑΕΠ πέρυσι εκτιμάται πλέον σε 228 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 181 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση αυτή οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις:

* Το δημοσιονομικό έλλειμμα, η μείωση και η παραμονή του οποίου κάτω από το 3% του ΑΕΠ αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, συρρικνώνεται δραστικά και αναδρομικά από το 2000 έως και σήμερα.

Μάλιστα, η συρρίκνωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν η Eurostat δεν αναθεωρούσε εκ νέου τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της λεγόμενης άσπρης τρύπας, των πλεονασμάτων δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, στοιχεία μειωτικά του ελλείμματος.

Η νέα μέτρηση της ”άσπρης τρύπας” βγάζει το κρίσιμο μέγεθος μικρότερο κατά 0,3% έως 0,5% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας αντίστοιχα το έλλειμμα. Η επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ όμως είναι μεγαλύτερη και έτσι το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 2,1% του ΑΕΠ αντί του επιδιωκόμενου 2,6% ενώ το επόμενο έτος δημιουργείται το περιθώριο για συρρίκνωση στο 1,9% του ΑΕΠ!

* Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί δραστικά από το εκτιμώμενο 107% πέρυσι στο 85,6% του ΑΕΠ, βγάζοντας την Ελλάδα από την κλασική τριάδα των χωρών με το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη.

* Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα του 2005 από 75% του κοινοτικού μέσου όρου εκτοξεύεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 93,7%, φέρνοντας τους Έλληνες μια ”ανάσα” από τους ...Ευρωπαίους.

Την Τετάρτη, στην Αθήνα θα βρίσκεται κλιμάκιο της Eurostat προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επικύρωση των νέων στοιχείων. Ανακοινώσεις επίσημες αναμένονται στην καλύτερη περίπτωση την Παρασκευή και έως τότε εκτιμάται ότι ο υπουργός Οικονομίας θα διατηρήσει επιφυλακτική στάση, παραπέμποντας σε τεχνικές αλλαγές από τις υπηρεσίες.

Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν λάβει στα χέρια του τα οριστικά στοιχεία, ο κ. Αλογοσκούφης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή στους στόχους του προϋπολογισμού του επομένου έτους, όπως έχουν αυτοί προσδιοριστεί στο προσχέδιο που κατατίθεται την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.

Έτσι, στο προσχέδιο ο πήχης του ελλείμματος θα τίθεται στο 2,6% του ΑΕΠ για φέτος (όπως προβλέπει ο τρέχον προϋπολογισμός) και στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2007, με την υποσημείωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του ΑΕΠ σε συνεργασία με τη Eurostat.

Άλλωστε, έως το Νοέμβριο όπου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, υπάρχει επαρκής χρόνος για τις όποιες αλλαγές στα μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v