Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία: Μετά τις 15/8 η τροπολογία για ρεύμα

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η υπουργική απόφαση για τη "διακοψιμότητα" θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις ανοίξει μετά τη διακοπή των εργασιών λόγω 15αύγουστου, με πιθανότερες ημερομηνίες μεταξύ 20 και 23 Αυγούστου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βιομηχανία: Μετά τις 15/8 η τροπολογία για ρεύμα

Με υπουργική απόφαση θα εγκρίνονται οι συμφωνίες των βιομηχανικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), για τις συμβάσεις διακοψιμότητας, μέσω των οποίων επιχειρείται να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού για τη βιομηχανία.

Όπως τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές του ΥΠΕΚΑ, η πρόβλεψη για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού αποτελεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στη Βουλή θα κατατεθεί μόλις ανοίξει μετά τη διακοπή των εργασιών λόγω 15αύγουστου, με πιθανότερες ημερομηνίες μεταξύ 20 και 23 Αυγούστου. Για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής διάταξης, από το υπουργείο τονίζουν ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπεται θα επικυρώνει τις συμφωνίες που θα συνάπτει η κάθε βιομηχανία με τον ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα, δηλαδή πώς και με ποιους όρους θα γίνεται αυτή, το ύψος της αμοιβής της βιομηχανίας κ.λπ. Εκτιμούν δε στο ΥΠΕΚΑ ότι η προεργασία που γίνεται για το θέμα αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού μέσω του οποίου η βιομηχανία ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση περίπου 60 εκα. ευρώ, μέσω της μείωσης του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατανομή των επιστροφών - εκπτώσεων που θα γίνονται στη βιομηχανία, μεταξύ των επιμέρους ομάδων των παραγωγών.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι κατά τη συζήτηση του νόμου ή πιο πριν, με τη δημοσιοποίησή του, θα ασκηθούν πιέσεις για αλλαγές υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας παραγωγών. Εάν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, θεωρείται ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνιών μεταξύ των βιομηχανιών και του ΑΔΜΗΕ για τους όρους των συμβάσεων διακοψιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, και μετά τη δημοσιοποίηση των βιομηχανικών τιμολογίων από τη ΔΕΗ, τα οποία το συλλογικό όργανο των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, η ΕΒΙΚΕΝ, απορρίπτει, ο κλάδος παραμένει σε επιφυλακή, θεωρώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ότι για πολλές βιομηχανίες η μη εφαρμογή του μέτρου θα σημάνει και τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Ήδη θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 62 βιομηχανίες της μέσης τάσης, οι οποίες ζητούσαν ελαφρύνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν μείνει 58 καθώς τέσσερις από αυτές διέκοψαν την παραγωγή τους, ενώ μία μετέφερε τη δική της στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v