Παρέμβαση Μακρόν: «Ολοι νιώθουμε οργή, θα λογοδοτήσουν οι ταραξίες»

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει τις λεηλασίες και τις επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, καταστήματα και δημαρχεία, προαναγγέλλοντας μέτρα αποκλιμάκωσης. Νέα επεισόδια στο Παρίσι, μία ημέρα μετά τις 855 συλλήψεις στην πρωτεύουσα.

Παρέμβαση Μακρόν: «Ολοι νιώθουμε οργή, θα λογοδοτήσουν οι ταραξίες»

«Όλοι νιώθουμε οργή και ντροπή» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του προς τους Γάλλους πολίτες, με φόντο το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στις διαδηλώσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση της έντασης και τον τερματισμό των συγκρούσεων, αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά δημόσιων κτιρίων, καταστημάτων και δημαρχείων, καθώς και στους τραυματισμούς εκατοντάδων αστυνομικών.

«Όταν είδαμε τις εικόνες, όλοι σκεφτήκαμε: τι είχαν στο μυαλό τους; Πώς μπορούν οι Γάλλοι να κάνουν κάτι τέτοιο στη Γαλλία;» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας τις καταστροφές. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τις ταραχές και τις ζημιές που προκλήθηκαν» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «αφόρητη» την εικόνα των πόλεων και των δρόμων που λεηλατούνται.

Ο Μακρόν επισήμανε ότι «οι ταραξίες θα λογοδοτήσουν για ό,τι έκαναν». Παράλληλα, σχολίασε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τι εκφράστηκε στη χώρα. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας διαδήλωσαν με νόμιμα αιτήματα. Δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε τους διαδηλωτές με εκείνους που προκάλεσαν ζημιές, εξεγέρθηκαν και λεηλάτησαν».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, επέμεινε ότι «υπάρχουν νόμιμα αιτήματα σχετικά με το κόστος διαβίωσης και την τιμή των καυσίμων. Πολλές από τις αιτίες αυτού του φαινομένου βρίσκονται στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, στον οποίο η Γαλλία δεν συμμετείχε. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες. Μοιραζόμαστε την ανησυχία τους. Αυτή η ανησυχία είναι κοινή σε πολλές άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης».

Νωρίτερα, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την αποκατάσταση της τάξης.

Νέα επεισόδια στην Πλατεία της Δημοκρατίας

Την ίδια ώρα, νέα ένταση καταγράφηκε στο Παρίσι, όπου συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοκρατίας επισκιάστηκε από συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκατοντάδες άτομα ενεπλάκησαν σε επεισόδια, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε κατάστημα ένδυσης. Η αστυνομική διεύθυνση Παρισιού σημείωσε ότι η συγκέντρωση των 14:00 δεν είχε λάβει άδεια.

Μετά τα επεισόδια της προηγούμενης ημέρας, που σημαδεύτηκαν από 855 συλλήψεις στην πρωτεύουσα, οι αστυνομικές δυνάμεις ενίσχυσαν τους ελέγχους. Για πρώτη φορά έγινε χρήση δακρυγόνων, ενώ γύρω στις 15:15 τοπική ώρα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο. Στον χώρο βρέθηκαν ομάδες νέων με καλυμμένα πρόσωπα, κρατώντας πλακάτ όπως «Σπέρνεις δυστυχία, θερίζεις οργή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο