Ωρα αποφάσεων για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης (χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη και το λουκέτο για κάποια από τις επιχειρήσεις) είναι να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή τους και να αναζητηθούν επενδυτές.

Ωρα αποφάσεων για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
Οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ηδη από το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα.

Οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων καλούνται να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση έτσι ώστε να προχωρήσει η εξυγίανσή τους χωρίς να κλείσουν, όπως άλλωστε προτείνεται και από την πλευρά των συμβούλων που έχει ορίσει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης (χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη και το λουκέτο για κάποια από τις επιχειρήσεις) είναι να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή τους και να αναζητηθούν επενδυτές, οι οποίοι θα ήθελαν να αναλάβουν τη διαχείρισή τους με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικά για την ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ υπάρχει και ο παράγοντας της διατήρησης των επιχειρήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι συσκέψεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όπως και η αλληλογραφία με την Κομισιόν για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις έως το τέλος Αυγούστου, καθώς όλες οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλείσουν για να μην υπάρξει εμπλοκή με την εκταμίευση της υποδόσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στις τρεις επιχειρήσεις είναι η εξής:

-Στην περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στόχος είναι να προχωρήσει η εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι, προτείνεται μεταξύ άλλων η συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τη σημερινή της μορφή.

Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζόμενους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές . Την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τους δίσκους για το ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για την εταιρεία στην Ηπειρο υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές.

Επίσης, το υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι η εταιρεία θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που εξυπηρετεί. Να σημειωθεί ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2013, η επιχείρηση εμφάνισε έλλειμμα 84,38 εκατ. ευρώ το 2011, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στα 45 εκατ. ευρώ φέτος, λόγω κυρίως της μείωσης των δαπανών.

- Η ΕΛΒΟ είναι μία από τις ΔΕΚΟ με τις καλύτερες προοπτικές. Το προσωπικό της έχει ήδη περιοριστεί στα 300 άτομα από 800, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια το Δημόσιο έχει χρειαστεί να διαθέσει συνολικά 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχει κάνει η επιχείρηση.

Η πρόταση που υπάρχει για την ΕΛΒΟ είναι να τοποθετηθεί εκκαθαριστής, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής χρεών και πώλησης μονάδων της. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορούν ορισμένα κομμάτια της επιχείρησης να παραμείνουν κρατικά. Φέτος η εταιρεία θα παρουσιάσει έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ από 21,29 εκατ. ευρώ το 2011.

-Μπλεγμένη είναι η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ λόγω και της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαφωνεί με την ενιαία πώληση των εργοστασίων και των ορυχείων της και ζητά από την Ελλάδα να τακτοποιήσει την υπόθεση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ εάν θέλει να αποκρατικοποιήσει ενιαία τη ΛΑΡΚΟ. Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν δεν πωληθεί ενιαία η επιχείρηση (δηλαδή μόνο το εργοστάσιο, χωρίς τα ορυχεία) δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ δεν έχει αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο λουκέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v