Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οι δανειστές θα δεχτούν την πρότασή μας

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 40- 50% «το οποίο θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος». Στάση πληρωμών «αν εξωθηθούμε» προς τα εκεί.

Τσίπρας: Οι δανειστές θα δεχτούν την πρότασή μας
Την πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να αποβάλει την Ελλάδα από το Ευρώ εκφράζει σε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τονίζει πως δεν συμφέρει τη συνοχή της Ευρωζώνης η άρνηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή μιλά για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, δημιουργίας μιας αξιοκρατικής δημόσιας διοίκησης και ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του κόμματος υποστηρίζει ότι προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 40- 50% «το οποίο θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Σημειώνει πως η μείωση του χρέους και ο τερματισμός της λιτότητας μαζί με άμεσες δημόσιες επενδύσεις θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, οι δανειστές και οι Γερμανοί θα δεχθούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι «ο μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς. Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο».

Επιμένει σε «πάγωμα» των τόκων για μια τετραετία με βάση ρήτρα ανάπτυξης. Διαμηνύει ότι, αν και δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, όπως η στάση πληρωμών, αν εξωθηθεί δεν θα διστάσει. Κανείς δεν μπορεί να αποβάλλει την Ελλάδα από το ευρώ, λέει και σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος» λέει σχολιάζοντας το αρχικό «όχι» των Κυπρίων το οποίο μετατράπηκε σε πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε νέο ούτε άλλο ΠΑΣΟΚ. Είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής. Εκφράζει την οργή του κόσμου για την αποτυχία του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη της εποχής για ριζική αλλαγή πορείας και για κοινωνικούς μετασχηματισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v