Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα έκτακτης ανάγκης στο ΤΑΙΠΕΔ

Η τριμηνιαία έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εκκρεμεί ακόμη και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης στο ΤΑΙΠΕΔ

Εντός εξήντα ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) οφείλει να δημοσιοποιεί αναλυτική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οικονομικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης κερδών και ζημιών, της κατάστασης ταμειακών ροών και ισολογισμού.

Πιστό στην παράδοση σύμφωνα με την οποία τα χρονοδιαγράμματα γίνονται λάστιχο, το Ταμείο δε δημοσιοποίησε εγκαίρως ούτε αυτήν την τριμηνιαία έκθεση.

Η έκθεση δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες, παράλληλα με τον νέο έλεγχο της τρόικας. Η καθυστέρηση στην επιλογή του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποπομπή του Στ. Σταυρίδη, δείχνει πως θα εφαρμοστούν οι «προβλέψεις έκτακτης ανάγκης» του μνημονίου.

Τι προβλέπεται: «Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν με σημαντική απόκλιση οι στόχοι για αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων για δύο συνεχόμενα τρίμηνα», τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, σε συνεργασία με την τρόικα, στη λήψη «των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στην υφιστάμενη νομοθεσία ή και στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ανεξαρτησία και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ».

Στα μέτρα περιλαμβάνονται και η εφαρμογή ενός «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης, αν υπάρξουν τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ή αποκλίσεις από τους στόχους» μέσω «συγκεκριμένων Ποιοτικών Κριτηρίων Επίδοσης (QPCs) που θα επιβληθούν τη στιγμή που το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων εκτροχιαστεί».

Στις εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εντάσσεται και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Προ ημερών κατατέθηκε τροπολογία με βάση την οποία το Δημόσιο θα πληρώνει τα χρέη των δήμων προς τις εταιρείες ύδρευσης και στη συνέχεια θα παρακρατεί τα ποσά από την τακτική οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ.

Δεν είναι, επίσης, γνωστό το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά επιπλέον 250 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ (προβλέπεται πως κάθε τρίμηνο θα μεταφέρονται 250 ακίνητα ώστε να φτάσουν τα 1.000 μέχρι το τέλος του έτους). Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει το οριστικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, το οποίο ακόμα παζαρεύει με την τρόικα.

Όπως είναι γνωστό, το μνημόνιο προβλέπει «αυτόματη αύξηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην περίπτωση που υπάρξει υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που οφείλεται στην καθυστέρηση της πώλησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

Σύμφωνα με το μνημόνιο, «κάθε υστέρηση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αυξάνει ceteris paribus (σ.σ. δηλαδή με τις υπόλοιπες μεταβλητές σταθερές) την ανάγκη χρηματοδότησης και τον λόγο χρέους. Για «την άμβλυνση αυτής της ανεπιθύμητης εξέλιξης, εκτός αν συμφωνηθούν άλλες ρυθμίσεις» με την τρόικα, «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξηθεί με άμεση ισχύ κατά το 50 τοις εκατό του ελλείμματος των εισπράξεων, και θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Η προσαρμογή σε κάθε έτος δεν θα μπορεί να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v