Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zιν: Η Ελλάδα είναι όπως η Μογγολία

Σε άρθρο του, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και θιασώτης της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη Χανς-Βέρνερ Ζιν διαπιστώνει πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών. Και στις δυο επικρατεί χάος και άγρια οικιστική ανάπτυξη, τονίζει.

Zιν: Η Ελλάδα είναι όπως η Μογγολία

Την Ελλάδα με τη Μογγολία συγκρίνει ο Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου Ifο του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Γερμανός οικονομολόγος και θιασώτης της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, διαπιστώνει πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών.

«Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος.

Στις πόλεις επικρατεί μια άγρια οικιστική ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης. Το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρόσεκτο, αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες τηλεοράσεις... και τα καταστήματα Louis-Vuitton, ωστόσο λείπουν δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών.

Με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο και οι διεθνείς οργανισμοί», αναφέρει ο Χ.Β. Ζιν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι και στις δύο χώρες λείπει η μεταποιητική βιομηχανία.

«Η Ελλάδα αγοράζει τομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από τη Γερμανία», αναφέρει σε άλλο σημείο ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, ενώ η Ελλάδα από την εξαγωγή των χρεογράφων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v