Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Επιστρέφουν ως 300 εκατ. οι bad banks!

Ξεκινά η -μερική- ανάκτηση κεφαλαίων για το ΤΧΣ. Τα έσοδα από τις εκκαθαρίσεις και η πρωτοβουλία της ΤτΕ. Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση. Γιατί η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ δίνει τη μερίδα του λέοντος.

ΤΧΣ: Επιστρέφουν ως 300 εκατ. οι bad banks!

Την πρώτη ανάκτηση κεφαλαίων, και μάλιστα από τις bad banks, ετοιμάζεται να κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να επιστραφούν σε αυτό έως και 300 εκατ. ευρώ από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων να πιστώσουν στους λογαριασμούς του ΤΧΣ μέρος των κεφαλαίων που έχουν ανακτήσει, ύψους ως 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που έχουν ανακτήσει οι bad banks από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αποπληρωμές δανείων αλλά και από τους τόκους που έχουν εισπράξει. Η αρμόδια επιτροπή εκκαθαρίσεων της ΤτΕ, κρίνοντας ότι έχει ανακτηθεί ήδη ένα υπολογίσιμο ποσό, κίνησε τις διαδικασίες σε συνεννόηση με τον διοικητή για την επιστροφή κεφαλαίων στο ΤΧΣ.

Τη μερίδα του λέοντος θα συνεισφέρει η εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία υπολογίζεται ότι θα πιστώσει στο Ταμείο ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα αποδοθούν από τις εκκαθαρίσεις της Proton, του Τ.Τ., της T Βank και της FBB.

Η εκκαθάριση της Αγροτικής έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις της Δωδώνης και του ΣΕΚΑΠ γι' αυτό και διαθέτει περισσότερα κεφάλαια από τις υπόλοιπες.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, οι bad banks θα επιστρέψουν στο ΤΧΣ περίπου το 13,5% των κεφαλαίων που θεωρούνται ανακτήσιμα. Το Ταμείο κατά την 31η/12/2012 εκτίμησε ότι το ανακτήσιμο ποσό από τη διαδικασία εκκαθάρισης πέντε πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι 2,26 δισ. και ως εκ τούτου προχώρησε σε απομείωση απαίτησης κατά 5,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, απομείωσε τις απαιτήσεις τους από τις εξής τράπεζες που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης:

• Κατά 4,7 δισ. ευρώ απομειώθηκε η απαίτηση του Ταμείου από την εκκαθάριση της ΑΤΕ, στην οποία το ΤΧΣ έβαλε για την κάλυψη του funding gap κεφάλαια 6,67 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 145,1 εκατ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε τίτλους EFSF). Στις 31/12/2012, το Ταμείο εκτιμά ότι το ανακτήσιμο ποσό από τη διαδικασία εκκαθάρισης ανέρχεται σε μόλις 1,97 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου απομείωσε την απαίτησή του κατά 4,7 δισ. ευρώ.

• Κατά 243,6 εκατ. ευρώ απομειώνεται η απαίτηση του Ταμείου από την κάλυψη του funding gap της Proton Bank. Κατά την 31η/12/2012, το Ταμείο εκτιμά ότι το ανακτήσιμο ποσό από τη διαδικασία εκκαθάρισης είναι 16 εκατ., ποσό το οποίο εκπροσωπεί το μερίδιό του (23,1%) στο funding gap που καταβλήθηκε (το ΤΕΚΕ επίσης κατέβαλε 862 εκατ.) εκ του συνολικού ανακτήσιμου ποσού (69 εκατ.).

• Κατά 61,6 εκατ. ευρώ απομειώνεται η απαίτηση από την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα υπό εκκαθάριση. Το Ταμείο εκτιμά ότι το ανακτήσιμο ποσό από τη διαδικασία εκκαθάρισης είναι 147,9 εκατ. ευρώ

• Κατά 19,5 εκατ. από τη Συνεταιριστική Λέσβου-Λήμνου υπό εκκαθάριση. Το Ταμείο εκτιμά ότι το ανακτήσιμο ποσό από τη διαδικασία εκκαθάρισης είναι 36,1 εκατ.

• Κατά 7,9 εκατ. ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας υπό εκκαθάριση. Κατά την 31η/12/2012, το Ταμείο εκτιμά ότι το ανακτήσιμο ποσό από τη διαδικασία εκκαθάρισης είναι 47,6 εκατ.

Επιπρόσθετα, το Ταμείο σχημάτισε πρόβλεψη έναντι υποχρεώσεων από funding gap ύψους 1,02 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 794,8 εκατ. αφορούν την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και τα 227 εκατ. την υπό εκκαθάριση T Bank. Το Ταμείο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, δεν αναμένει να ανακτήσει τα παραπάνω ποσά που κατέβαλε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v