Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Καυτός Δεκέμβρης για τη Δίας

Μέσα στο Δεκέμβριο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το εάν θα προχωρήσει ή όχι το deal Σελόντα - Δίας. Τον ίδιο μήνα και η συζήτηση για την προσφυγή της δεύτερης στο άρθρο 99. Ο ρόλος των τραπεζών.

Ψάρια: Καυτός Δεκέμβρης για τη Δίας

Κρίσιμο αναμένεται να αποβεί το προσεχές δίμηνο για το μέλλον της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για μεγάλο μέρος του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε δύο σημαντικά μέτωπα:

Πρώτον, στο κατά πόσον θα υλοποιηθεί η συγχώνευση μεταξύ της Δίας και των Ιχθυοτροφείων Σελόντα.
Και δεύτερον, στο κατά πόσον η διοίκηση της Δίας θα τα βρει με τις πιστώτριες τράπεζες και έτσι οι δύο πλευρές θα κατεβούν στη δικαστική αίθουσα (εκδίκαση ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 99) με κοινή πρόταση.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο λήγει η προθεσμία καταγγελίας του deal της συγχώνευσης μεταξύ της Δίας και Σελόντα από τη δεύτερη, καθώς το συμφωνητικό των δύο πλευρών προέβλεπε δυνατότητα καταγγελίας από τη μια πλευρά εντός ενός τριμήνου, σε περίπτωση που η άλλη προσέφευγε στις διατάξεις του άρθρου 99. Η προσφυγή της Δίας στο άρθρο 99 έγινε τον Σεπτέμβριο.

Με άλλα λόγια, η Σελόντα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα. Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το deal. Παράγοντες του κλάδου μάλιστα υποστηρίζουν πως ακόμη και πριν από την προσφυγή της Δίας στο άρθρο 99 είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς το ενοποιημένο σχήμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα υψηλά του χρέη και την ανάγκη του για ρευστότητα.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη Σελόντα, η κατάσταση της ρευστότητάς της είναι καλή -μετά και την άντληση 10 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες τον προηγούμενο μήνα- και αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι μια συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις πιστώτριες τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη Δίας, η εκδίκαση της προσφυγής στις διατάξεις του άρθρου 99 έχει οριστεί και αυτή τον Δεκέμβριο (στις 19 του μήνα) και αυτήν την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του εισηγμένου ομίλου και των πιστωτριών τραπεζών πρώτον για τη συμφωνία πάνω σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο business plan και δεύτερον σχετικά με τον τρόπο αναχρηματοδότησης της Δίας.

«Επί του παρόντος, οι συζητήσεις γίνονται με βάση το σενάριο της αυτόνομης πορείας και όχι με βάση μια πιθανή συγχώνευση με τη Σελόντα», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι οποίοι προσθέτουν: «Αυτήν την περίοδο η εισηγμένη και οι τράπεζες βρίσκονται περισσότερο κοντά σε σχέση με την περίοδο πριν από την προσφυγή στο άρθρο 99, αλλά τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Μάλιστα, είναι πιθανόν η εκδίκαση της υπόθεσης να λάβει μια μικρή αναβολή, αν αυτό κριθεί σκόπιμο και από τις δύο πλευρές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v