Με κόντρα μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΥΠΑΝ ξεκίνησε από χθες η πορεία για τις αλλαγές στην αγορά που ζητά με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.
Η επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσαυτάρη. Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υποστήριξε πως «αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα». Πρόσθεσε επίσης: «Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής».
«Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει» διευκρίνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Ο κ. Σκορδάς πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση, και παράλληλα αυτό θα βοηθήσει και τους μικρότερους παραγωγούς.
O υφυπουργός σημείωσε ότι είναι κατανοητή και σεβαστή η ανησυχία των κτηνοτρόφων, προσθέτοντας πάντως ότι το σημερινό καθεστώς αντί να βοηθά την ανάπτυξη συντελεί στη συρρίκνωση της οικονομίας.
Το γάντι σήκωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. «Φεύγουμε από την προκρούστεια λογική των πέντε ημερών... Είναι λίγο αστεία αυτά, αν είναι δηλαδή 5,5 ημέρες και όχι 5 η διάρκεια του γάλακτος δεν είναι φρέσκο; γιατί να μην έχει πρόσβαση ο καταναλωτής πρόσβαση σε χαμηλότερη τιμή;» διερωτήθηκε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Την ώρα που 1 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλείες τους, έχουν δεχθεί μειώσεις στα εισοδήματά τους και κανείς δεν έχει κλάψει γι’ αυτούς, ας έρθουν και κάποιες κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν κάτι για να βγούμε από την κρίση. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να αγοράζουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη ή να αγοράζουμε ψωμί κατά προσέγγιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.