Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε υποψήφιοι για Ιστιοπολοϊκό Αγίου Κοσμά

Στην τελική ευθεία πέρασε ο διαγωνισμός της Ολυμπιακά Ακίνητα για την μακροχρόνια μίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους 5 υποψηφίους. ”Πόλεμος” ανακοινώσεων από Village Roadshow-Ολυμπιακά Ακίνητα λόγω της απόσυρσης του ενδιαφέροντος της πρώτης για το διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις Canoe Kayak και Beach Volley.

Πέντε υποψήφιοι για Ιστιοπολοϊκό Αγίου Κοσμά
Στην τελική ευθεία πέρασε ο διαγωνισμός της Ολυμπιακά Ακίνητα για την μακροχρόνια μίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους 5 υποψηφίους.

Προσφορές κατάθεσαν οι εξής:

* Ένωση εταιρειών αποτελούμενη από τις εταιρείες ”INTRAKAT A.E.”, ”Eλληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε.”, ”Ακροπόλ Χαραγκιώνης Α.Ε.” και ”Λάμπερτ Σμιθ Χάμπτον Ελλάς Α.Ε.”

* ”Σείριος Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική Εκμετάλλευσης Σταθμών Αυτοκινήτων Α.Ε.”

* Ένωση εταιρειών με την επωνυμία S.CAPE, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες ”J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.”, ”ΓΕΚ Α.Ε.”, ”ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.” και ”ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.”

* Waterfront AE

* Ένωση εταιρειών αποτελούμενη από τις εταιρείες ”Αιγαίον Όιλ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών”, ”Hellenic Environmental Center Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Επεξεργασίας Πετρελαιοειδών Καταλοίπων”, ”Majestic Marine Company”, ”Oceanic Cruise Corp.”, ”Γαντζούλας ΑΤΕΕ”, ”Παντεχνική Α.Ε.”

Η Ολυμπιακά Ακίνητα θα αξιολογήσει τις προσφορές των υποψηφίων και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στην ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Village Roadshow, για την απόφασή της να αποσύρει το ενδιαφέρον της από το διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης της Ολυμπιακής Εγκατάστασης Canoe Kayak και Beach Volley, απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

”Η εταιρεία Village Roadshow, η οποία είχε προεπιλεγεί να καταθέσει τελική προσφορά για το διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης της Ολυμπιακής Εγκατάστασης Canoe Kayak καθώς πληρούσε όλα τα σχετικά κριτήρια του διαγωνισμού, απέσυρε το ενδιαφέρον της για τον ακόλουθο λόγο:



Δυστυχώς, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. αποφάσισε οριστικά ότι έπρεπε οπωσδήποτε στη νέα εγκατάσταση να διατηρηθεί ο αγωνιστικός στίβος και μάλιστα με σκοπό την αγωνιστική του χρήση για αγώνες Canoe Kayak για διάστημα 15 ημερών κάθε χρόνο.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση της Village Roadshow αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, δεδομένου ότι τα δεδομένα που προέκυψαν δεν ήταν συμβατά με την πρόταση που η εταιρεία είχε αρχικά υποβάλλει και η οποία προέβλεπε επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου διεθνών προδιαγραφών. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι δεν συμβιβάζεται η διατήρηση ενεργούς αγωνιστικού στίβου εντός ενός θεματικού πάρκου, διεθνών προδιαγραφών.

Σχετικά με τον τρέχοντα διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης της εγκατάστασης του Beach Volley, με βάση τη νέα κατάσταση που προέκυψε, για μία ακόμη φορά τελευταία στιγμή, οι δυνατότητες δημιουργίας θεματικού πάρκου είναι πλέον ανύπαρκτες. Τα κύρια προβλήματα που ήδη δημιουργούνται αφορούν στο θέμα των χρήσεων, αφού απαγορεύεται η δημιουργία υδροπάρκου ή λούνα παρκ, αλλά και στη μείωση της διαθέσιμης έκτασης.

Όλοι οι παραπάνω περιορισμοί οι οποίοι προέκυψαν στην πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών, δυστυχώς περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν διευκρινίσθηκαν τόσο σημαντικά θέματα κατά την προκαταρκτική φάση.

Η διοίκηση της Village Roadshow ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός υψηλών και διεθνών προδιαγραφών θεματικού πάρκου σε κατάλληλη ιδιωτική ή δημόσια έκταση, στη δεύτερη εκδοχή μέσω της αξιοποίησης του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), γεγονός που επιβεβαιώνει την θέλησή της να εμμείνει στην στρατηγικής της επί του θέματος.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την υλοποίηση του πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικού αυτού σχεδίου”.

Στην ανακοίνωση της Village Roadshow απάντησε η Ολυμπιακά Ακίνητα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

”Η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. θα επιθυμούσε ασφαλώς να υποβάλει η Village Roadshow, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος, δεσμευτική προσφορά στους διαγωνισμούς της για την μακροχρόνια μίσθωση των εγκαταστάσεων του Κανόε-Καγιάκ και του Μπιτς Βόλεϋ, από τον πρώτο των οποίων η εταιρεία ήδη αποχώρησε.

Εν τούτοις, είναι αναπόφευκτο οι όροι των διαγωνισμών να μην είναι συμβατοί με τις επιχειρηματικές λύσεις που θα ήθελαν να αναπτύξουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι.

Ως προς τις ειδικότερες αιτιάσεις της Village, η Ολυμπιακά Ακίνητα θέλει μόνον να παρατηρήσει τα εξής:

Ως προς το Κανόε-Καγιάκ, η επιλογή της διατήρησης του αγωνιστικού στίβου του Κανόε-Καγιάκ έγινε σε ανύποπτο χρόνο και σε πολιτικό επίπεδο, στα πλαίσια του συνολικού μεταολυμπιακού σχεδιασμού, και στόχο είχε την διαφύλαξη, εφ’ όσον αυτό καθίστατο εφικτό, μιας μοναδικής σε παγκόσμιο επίπεδο αθλητικής υποδομής.

Η επιλογή αυτή ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή (δηλ. τον Ιούλιο του 2006) στους υποψηφίους, και αποτελούσε έναν από τους ρητούς στόχους του διαγωνισμού. Το Πληροφοριακό Τεύχος της Α΄ Φάσης έγραφε στην παράγραφο 4.1:

4.1 Στόχοι της Εταιρείας ως προς τον Διαγωνισμό

Βασικός στόχος της Εταιρείας ως προς τον Διαγωνισμό είναι η αξιοποίηση της μοναδικής αυτής ολυμπιακής υποδομής προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καινοτόμου κέντρου ερασιτεχνικών αθλητικών, αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, που θα αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τόσο εγχώριων όσο και ξένων επισκεπτών όλων των ηλικιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη προβολή του ελληνικού αθλητικού και ψυχαγωγικού τουρισμού διεθνώς. Ταυτοχρόνως, η Εταιρεία αποσκοπεί στη βέλτιστη γι’ αυτήν οικονομική απόδοση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικότερες επιδιώξεις της Εταιρείας ως προς τον Διαγωνισμό είναι:

- Στο βαθμό που καταστεί δυνατή, η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας του χώρου για τη διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων, και ιδίως διεθνών πρωταθλημάτων, Κανόε-Καγιάκ Σλάλομ.

Για το κατά πόσον η στόχευση ήταν ρεαλιστική ή μη, είναι αρκετό να λεχθεί ότι και οι τέσσερις άλλοι υποψήφιοι της Α΄ Φάσης υπέβαλαν προτάσεις, που συμπεριελάμβαναν την συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Ως προς τον διαγωνισμό για το Μπιτς Βόλεϋ, η Ολυμπιακά Ακίνητα βρέθηκε, πράγματι, στην ανάγκη να αναπροσαρμόσει ουσιώδη για τον επιχειρηματικό σχέδιο της Village όρο του διαγωνισμού σε μεταγενέστερη φάση. Ωστόσο, ο λόγος για την αλλαγή αυτή είναι γνωστός στους πάντες - και υπερισχύει τόσο της επιθυμίας της εταιρείας να μην ανατρέπει τις προσδοκίες των συνομιλητών της όσο και τις απολύτως θεμιτές επιχειρηματικές στοχεύσεις της Village.

Πράγματι, θα ήταν αδιανόητο οι ειδικές ανάγκες ενός επιχειρηματικού σχεδίου, να εμποδίσουν την υλοποίηση μιας τεραστίου δημοσίου συμφέροντος συνολικής λύσης για τον Φαληρικό όρμο και τον παλαιό Ιππόδρομο, όπως αυτή που προωθείται από την κυβέρνηση και αποτυπώθηκε στην συμφωνία του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργου Σουφλιά με την τοπική αυτοδιοίκηση της Καλλιθέας.

Πάντως, στην Village, όπως και στους άλλους υποψηφίους, έχει δοθεί η δυνατότητα να προσέλθει στον διαγωνισμό, προσαρμόζοντας την αρχική επιχειρηματική της πρόταση στη νέα κατάσταση”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v