Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό «μπλόκο» σε γρήγορες λύσεις για Αθήνα

Η καγκελάριος αρνείται να δοθεί νέο πακέτο στήριξης πριν τις ευρωεκλογές, γράφει το Spiegel. Διαφωνία με Σόιμπλε που επιδίωξε να περάσει «σήμα» αλληλεγγύης προς Ελλάδα. Καλοκαίρι η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό και χρέος λέει ο Ολι Ρεν.

Διπλό «μπλόκο» σε γρήγορες λύσεις για Αθήνα

Η καγκελάριος Μέρκελ διαφωνεί με το σχέδιο Σόιμπλε να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές, φοβούμενη τις αντιδράσεις που θα δημιουργούσε μια τέτοια κίνηση στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Όπως γράφει το Spiegel, μεταξύ υπουργού Οικονομικών και Καγκελαρίου υπάρχει διαφωνία για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι ο πρώτος σχεδίαζε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας προεκλογικά.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το γραφείο του Καγκελάριου ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορούσε να αναμένει ένα αντίστοιχο σήμα. Η Μέρκελ φοβάται, σύμφωνα με το περιοδικό ότι το κόμμα «Εναλλακτική για το Ευρώ» θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια συζήτηση για νέα στήριξη της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, ο Σόιμπλε θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους Ελληνες και ένα σημάδι αλληλεγγύης. Είδε τον κίνδυνο ότι χωρίς την προοπτική της περαιτέρω στήριξης ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να πάρουν μεγάλη δημοτικότητα στις εκλογές που θα στηθούν στην Αθήνα.

Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Σόιμπλε και Μέρκελ διαφωνούν για ευρωπαϊκά θέμα. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ήθελε εξ αρχής η επίλυση της κρίσης να είναι καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ αντίθετα η καγκελάριος επιδίωξε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ρεν: Καλοκαίρι η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό και χρέος

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στα ζητήματα ελάφρυνσης του χρέους κα παροχής νέας βοήθειας πριν το καλοκαίρι, σχολιάζοντας πως «δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος βιασύνης».

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι «χρειαζόμαστε τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat για να γνωρίζουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε όντως ένα πλεόνασμα», σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αυτά αναμένονται στις 23 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, καθώς, όπως εκτιμά, ο μεταρρυθμιστικός της ζήλος εξασθενεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v