ΥΠΟΙΚ: Εξαλείφθηκαν τα αίτια της κρίσης

Θετικός οιωνός για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης είναι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, τονίζει το ΥΠΟΙΚ. Εξαλείφονται τα δίδυμα ελλείμματα, που αποτέλεσαν αίτια της κρίσης. Σημαντική η βελτίωση εμπορικού ελλείμματος.

ΥΠΟΙΚ: Εξαλείφθηκαν τα αίτια της κρίσης
Με αφορμή τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα περίπου €1,2 δισ. ή 0,7% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,6 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ).

Είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος (12%). Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (11%) αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%). Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v