Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φέρνει το success story Πειραιώς και Alpha

(upd2) Τι σηματοδοτεί για οικονομία και ΧΑ η επιτυχής ολοκλήρωση των book building. Πώς επηρεάζονται οι κάτοχοι μετοχών και warrants. Πάνω από δύο φορές υπερκάλυψη για Πειραιώς. Στο €1,7 η τιμή. Ιστορικής σημασίας οι ΑΜΚ, δηλώνει ο Μιχάλης Σάλλας.

Τι φέρνει το success story Πειραιώς και Alpha

Κλίμα σαφούς ικανοποίησης επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της ελληνικής αγοράς μετά την άνετη -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ- (υπερ)κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. 

Έτσι, μετά από μια περίοδο αμφισβητήσεων και αβεβαιότητας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδεικνύει πως μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις του πρόσφατου διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock, διαθέτοντας μάλιστα τις νέες μετοχές σε τιμήματα ανώτερα από εκείνα των περυσινών αντίστοιχων εκδόσεων.

Το στίγμα έσπευσε να δώσει ο επικεφαλής του ομίλου της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας με δήλωσή του. «Ευχαριστούμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη μεγάλη της ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνει στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Συγχαίρουμε την Alpha Bank για την επίσης μεγάλη επιτυχία στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Θεωρούμε ότι και οι δύο αυξήσεις είναι ιστορικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Κύκλοι της αγοράς αξιολογώντας τις εξελίξεις υποστηρίζουν:

Πρώτον, η κάλυψη των εκδόσεων υπήρξε άνετη και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν μεγάλο, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι η… ελκυστικότερη επένδυση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόκριμα για την προσέλκυση και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να καλυφθούν οι επικείμενες κινήσεις των Eurobank, Αττικής και Γενικής.

Δεύτερον, το προσφερόμενο τίμημα έγινε σε ένα «λογικό» discount σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές των δύο τίτλων στο Χ.Α., οι οποίες μάλιστα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές του παρελθόντος. Ακόμη και αν κάποιοι προσδοκούσαν μεγαλύτερες τιμές διάθεσης, εκτιμάται πως οι όποιοι ενδεχόμενοι κραδασμοί θα είναι περιορισμένοι σε μέγεθος και διάρκεια.

Τρίτον, οι ελληνικές τράπεζες σήμερα είναι ακόμη πιο ασφαλείς σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των πρόσθετων κεφαλαίων που άντλησαν. Οι δείκτες των ελληνικών τραπεζών συγκαταλέγονται πλέον στους υψηλούς της Ευρώπης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον επαναπατρισμό καταθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και κάποια ακόμα βήματα στο μέτωπο της οικονομίας.

Τέταρτον, μέχρι πρότινος είχαμε τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σχεδόν αποκλειστικά είτε σε εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, είτε σε ομίλους που αποτελούσαν τους «ισχυρούς κρίκους» του συστήματος. Αντίθετα, η επένδυση στις τράπεζες θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην πραγματική ελληνική οικονομία και στις προοπτικές ανάκαμψής της, καθώς ο αγοραστής των τραπεζών αγοράζει ουσιαστικά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, νοικοκυριά με ανέργους, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με οικονομικά προβλήματα) και τις προοπτικές αποπληρωμής τους.

Πέμπτον, σε καθαρά χρηματιστηριακό επίπεδο, έχουμε αύξηση της κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. με προσέλκυση νέων και «ποιοτικότερων» funds, γεγονός που πολύ πιθανόν να συμβάλει θετικά και στην αύξηση της μέσης εμπορευσιμότητας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τι κερδίζουν οι μετοχές και warrants

Θετική εξέλιξη είναι επίσης το γεγονός πως -με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες- οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα προκαλέσουν διάχυση στην αξία που θα κατέχουν τόσο οι παλαιοί μέτοχοι, όσο και οι κάτοχοι warrants. Επίσης, οι νέοι δείκτες τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (Price to Tangible Book Value) που προκύπτουν λειτουργούν προς όφελος των παλαιών μετόχων.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank αντλώντας 1,2 δισ. ευρώ με τιμή αύξησης 0,65 ευρώ ανά μετοχή θα εκδώσει 1,846 δισ. νέους τίτλους, συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής του TXΣ στην τράπεζα από 81% θα μειωθεί στο 69%. Το dilution (διάχυση) επί των κερδών των παλαιών μετόχων θα είναι της τάξεως του 15%, αν υποθέσουμε ότι η συνεισφορά των νέων κεφαλαίων θα είναι μηδενική στην παραγωγή επιπρόσθετης κερδοφορίας για την τράπεζα.

Αντίστοιχα για την Πειραιώς, η υπερκάλυψη είναι πάνω από 2 φορές ενώ η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,7 ευρώ.

Ως εκ τούτου, εκδόθηκαν 1,029 δισ. νέες μετοχές, συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής του TXΣ στην Τράπεζα Πειραιώς από 81% θα μειωθεί στο 67% περίπου, ενώ η μείωση στην αξία που θα κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα θα είναι στο 2,6%. Το dilution επί των κερδών των παλαιών μετόχων θα είναι της τάξεως του 17%, αν υποθέσουμε ότι η συνεισφορά των νέων κεφαλαίων θα είναι μηδενική στην παραγωγή επιπρόσθετης κερδοφορίας μετά την προσθήκη των νέων κεφαλαίων για την τράπεζα. 

Το tangible book value 

Ο επόμενος -και σημαντικότερος- παράγοντας είναι η μεταβολή στους δείκτες τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (Price to Tangible Book Value - P/TBV) που προκύπτουν μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις των δύο συστημικών τραπεζών.

Η Τράπεζα Πειραιώς με κλείσιμο Δευτέρας στα 2,02 ευρώ ανά μετοχή, tangible book value 7,4 δισ. ευρώ και 5,07 δισ. μετοχές εμφανίζει tangible book value ανά μετοχή 1,45 ευρώ και δείκτη P/TBV 1,38 φορά. Μετά την αύξηση, το P/TBV μειώνεται στο 1,31 (θετικότερη τιμή για τον συγκεκριμένο χρηματιστηριακό δείκτη) αφού τα ενσώματα κεφάλαια θα αυξηθούν στα 9,15 δισ. ευρώ.

Η προφορά των μετοχών στο 1,7 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε δείκτη P/TBV στη 1,17 φορά ή 17% premium επί της ενσώματης λογιστικής αξίας, οπότε υπό το παραπάνω πρίσμα δεν προκαλείται διάχυση ούτε για τους παλαιούς μετόχους, ούτε για τους κατόχους warrants.

H Alpha Bank, αντίστοιχα, με τρέχουσα τιμή στο 0,70 ευρώ ανά μετοχή, tangible book value 7,13 δισ. ευρώ και με 10,923 δισ. μετοχές, εμφανίζει ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή 0,65 ευρώ και δείκτη P/TBV στη 1,07 φορά. Μετά την αύξηση, ο δείκτης P/TBV μειώνεται στο 1,06, αφού τα ενσώματα κεφάλαια θα αυξηθούν στα 8,33 δισ. ευρώ, ή 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Η προφορά των μετοχών στο 0,65 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε P/TBV 1, ή μηδενικό premium επί της ενσώματης λογιστικής αξίας, οπότε η προσφορά δεν δημιουργεί διάχυση για τους παλαιούς μετόχους και τους κατόχους warrants, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη αύξηση στο 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v