Λεπτές ισορροπίες στην κυβέρνηση

Πονοκέφαλος η σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ. Ενισχυμένη η κυβερνητική πλειοψηφία, λέει το Μέγαρο Μαξίμου, αισιοδοξία ότι ξεπεράστηκε ο τελευταίος δύσκολος κάβος. Επένδυση στους βουλευτές - "μαξιλαράκια" ασφαλείας για τη διατήρηση της πλειοψηφίας.

Λεπτές ισορροπίες στην κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση να ξορκίζει σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών (η σχετική φημολογία εντάθηκε και πάλι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο), ωστόσο η περαιτέρω συρρίκνωση της πλειοψηφίας μετά την προχθεσινή ψηφοφορία καθώς και η ανεξέλεγκτη κόντρα μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ (κυρίως αυτή) δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτήν τη στιγμή τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, μετά την πύρρειο νίκη της Κυριακής, διαθέτουν 152 βουλευτές (χωρίς πια τον Νικήτα Κακλαμάνη) και ο κίνδυνος αστάθειας προφανώς είναι ορατός. Με χθεσινές δηλώσεις τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή, πάντως το μυαλό του κ. Βενιζέλου βρίσκεται κυρίως στον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας μάλιστα νέες αιχμές σε βάρος του.

"Ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη που έκαναν λόγο για "τζάμπα μάγκες", υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα και καταψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη δεύτερη ανάγνωση της λίστας των βουλευτών και αφού έχει διαπιστώσει ότι το άρθρο περνάει και δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το μέλλον του, οι φήμες για τη δημιουργία νέου κόμματος ή προσπάθειας επιστροφής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φουντώνουν, όμως στενοί του συνεργάτες τις διαψεύσουν κατηγορηματικά. Καθοριστικό ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Ελιά, στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Πιθανά χαμηλά ποσοστά αναμφίβολα θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα, κι ένα από αυτά θα είναι η αμφισβήτηση του κ. Βενιζέλου.

Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη υπενθυμίζουν εξάλλου με νόημα ότι στην ευρωλίστα δεν συμμετέχει κανένα από τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου, μολονότι έγιναν προτάσεις προς αυτά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν έξω φρενών και με τον Απόστολο Κακλαμάνη για το "παρών" που δήλωσε επίσης στο θέμα των τραπεζών, πάντως ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε με δήλωσή του στα ΜΜΕ επειδή "σπέρνουν τη διχόνοια στο κόμμα με στόχο τη διάλυσή του".

Με τον κ. Κακλαμάνη ωστόσο τα έχει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όταν αυτός ανέβηκε χθες στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Ε. Μεϊμαράκη, αποχώρησαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός του Δημήτρη Κρεμαστινού!

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμήθηκε ότι η συγκυβέρνηση, έστω και με απώλειες, βγήκε ενισχυμένη από την προχθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού, όπως συμφώνησαν, ξεπεράστηκε με επιτυχία και ο τελευταίος δύσκολος κάβος. Και η αισιοδοξία τους για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής έγκειται και στο γεγονός ότι ο αριθμός των 152 βουλευτών των δύο κομμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί, με την προσθήκη και ορισμένων άλλων - ανεξάρτητων και όχι μόνο.

Στα "μαξιλαράκια" ασφαλείας, όπως τους έχουν ονομάσει, κάποιοι συμπεριλαμβάνουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, και το στενό του συνεργάτη Χρήστο Αηδόνη, οι οποίοι ούτως ή άλλως συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ελιάς και υπερψήφισαν προχθές τη συμφωνία με την τρόικα, τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανό (οι οποίοι έλαμψαν διά της απουσίας τους από την ψηφοφορία και ήταν υπέρμαχοι της παραμονής του κόμματός τους στην κυβέρνηση Σαμαρά), καθώς και διάφορους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως τον Κώστα Γιοβανόπουλο, τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, τον Γιώργο Νταβρή και τον Γιώργο Κασαπίδη.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και χθες τη σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε "βαριά τραυματισμένη" από την ψηφοφορία, ενώ υψηλούς τόνους κράτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, απ' όπου αποχώρησε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, είπε πως "τίποτα δεν θα προχωρήσει, το νομοθέτημα αυτό είναι στον αέρα, αφού είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v