Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi-Credit Suisse: Επιχείρηση αναγέννησης στην Ελλάδα

Πολιτικά είναι τα μεγαλύτερα ρίσκα για την Ελλάδα, τονίζουν σε ξεχωριστές τους εκθέσεις η Citi και η Credit Suisse, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, με επιστέγασμα την επικείμενη έκδοση ομολόγου.

Citi-Credit Suisse: Επιχείρηση αναγέννησης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επιστρέφει, τονίζει η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι αναμένεται η έκδοση ομολόγου, τονίζοντας ότι βασική ανησυχία για τη χώρα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα.

Δύο χρόνια μετά το «κούρεμα» και αφού πολλοί σχολιαστές (αλλά όχι εμείς, σημειώνει) προέβλεψαν το τέλος της Ελλάδας και του ευρώ, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η οικονομία έφθασε στο ναδίρ στις αρχές του 2013, σταθεροποιήθηκε εντός του περυσινού έτους και δείχνει πειστικά σημάδια ανάπτυξης το 2014, υπογραμμίζει.

Μετά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, η προσοχή στρέφεται στο χρηματοδοτικό κενό του 2014 - 2016, το οποίο θα είναι περιορισμένο, σημαντικά χαμηλότερο των 20 δισ. ευρώ, τονίζει η Credit Suisse.

Παράλληλα, σημειώνει ότι βασική ανησυχία για τη χώρα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα. «Δεδομένης της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της κρίσιμης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα, αμφιβάλλουμε εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει πρόσθετα σκληρά μέτρα. Βλέπουμε ακόμη αυξημένη πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2014 - αρχές του 2015», σημειώνει ο οίκος.

Citi: Εντυπωσιακή η επάνοδος

Η ελληνική επιστροφή στις αγορές δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά είναι ευθυγραμμισμένη με το ιστορικό των αναδιαρθρώσεων χρέους διεθνώς, που δείχνει ότι οι επιπτώσεις στα premium ρίσκου στα ομόλογα τείνουν να εξαφανίζονται εντός δύο ετών.

Ωστόσο, σημειώνει η Citi, η Ελλάδα διαφέρει από τις προηγούμενες περιπτώσεις από δύο απόψεις:

1. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ είναι υψηλότερος τώρα σε σχέση με πριν από το «κούρεμα», στο 177% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013 έναντι 156,9% στο δ' τρίμηνο του 2011.

2. Η μεταβολή του ΑΕΠ παραμένει αρνητική, αν και βελτιώνεται η τάση.

Η Citi υπογραμμίζει ότι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ δύσκολα θα υποχωρήσει σημαντικά, εκτός εάν υποτεθεί ότι θα υπάρχει υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, σημειώνει, σχεδόν το 80% του χρέος είναι στον επίσημο τομέα και είναι πιθανόν να συμφωνηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή του σύντομα.

Η ελάφρυνση χρέους δύσκολα θα περιλαμβάνει «κούρεμα», τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, αλλά είναι πιθανή μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Τα ρίσκα για τα ομόλογα που ελέγχει ο ιδιωτικός τομέας παραμένουν χαμηλά, σημειώνει ο οίκος, όσο η Ελλάδα διατηρεί διάθεση συνεργασίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Το βασικό ρίσκο για τη χώρα παραμένει αμιγώς πολιτικό, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v