Κανονισμός Πυροπροστασίας: Μπάχαλο, μπαλάκια ευθυνών και υπογραφές διαμαρτυρίας

Με νέα επεισόδια και εγκυκλίους συνεχίζεται το μπάχαλο για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας σε ακίνητα. Παντελώς απροετοίμαστο το κράτος, έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες και ΟΤΑ. Ασφυκτικές προθεσμίες και μεγάλα πρόστιμα.

Κανονισμός Πυροπροστασίας: Μπάχαλο, μπαλάκια ευθυνών και υπογραφές διαμαρτυρίας

Μέχρι και… υπογραφές έχουν αρχίσει να μαζεύουν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, με την ενθάρρυνση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που έχει ήδη αντιδράσει με τα αρμόδια όργανά της), προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας, «εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», που επέβαλε η κυβέρνηση, χωρίς όμως να λάβει έγκαιρα, κανένα από τα απαραίτητα μέτρα!

Πρόκειται για θέμα που έχει θιγεί πολλάκις από το Euro2day.gr εδώ, αλλά και εδώ, καθώς η υπόθεση θυμίζει κακόγουστο… ανέκδοτο.

Πρακτικά πρόκειται για νομοθεσία που πέρασε στα ψιλά τον περασμένο Μάιο, χωρίς να γίνει κάποια εκστρατεία έγκυρης ενημέρωσης των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αφορά, έως την τελευταία στιγμή.

Τα ακίνητά τους θα πρέπει να αρχίσουν να τηρούν κάποιους νέους κανόνες, ανάλογα με διάφορα κριτήρια, οπότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς για να γίνει η σχετική «τεχνική έκθεση» (επί πληρωμή) και μετά να καλύψουν τις τυχόν ελλείψεις, ανάλογα την περίπτωση, με διάφορες εργασίες.

Αν δεν κάνουν κάτι από αυτά, τα πρόστιμα είναι από βαριά έως εξοντωτικά, ενώ οι προθεσμίες παραμένουν ασφυκτικές για την καινοφανή διαδικασία.

Στο μεταξύ, το ίδιο το κράτος, που συν τοις άλλοις έπρεπε να έχει ετοιμάσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, δεν έχει πράξει τα δέοντα, οπότε πέταξε το… μπαλάκι (επίσης την τελευταία στιγμή) στους δήμους.

Οι οποίοι θα πρέπει τώρα, στην… τούρλα του Σαββάτου, να υποδεχτούν τα σχετικά έγγραφα, να στελεχώσουν ειδικές επιτροπές αλλά και να κάνουν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, χωρίς βέβαια να έχουν πάρει πόρους για κάτι τέτοιο! Όλα αυτά ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά σε λιγότερο από 10 μέρες!

Ουδείς αμφιβάλλει ότι μια διαδικασία για αυτό το θέμα πρέπει να υπάρχει. Όμως όλοι όσοι εμπλέκονται, πλην του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλούν για απαράδεκτη και πρόχειρη νομοθεσία που μεταβιβάζει πλήρως την ευθύνη στον πολίτη, χωρίς να του παρέχει τα «εργαλεία».

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Παρασκευή οι συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς έβγαλαν νέα, αναλυτική εγκύκλιο στην οποία επιτέλους ξεκαθαρίζουν κάποια σημεία, όπως το ποιοι θα είναι οι «ειδικοί» στους οποίους πρέπει να προστρέξουν οι πολίτες. Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν τα δέοντα για τις μελέτες, να τις καταθέσουν στους ΟΤΑ, να κάνουν τις διορθωτικές εργασίες που πρέπει (λιγότερες για το 2024, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο) και εν συνεχεία να ενημερώσουν εκ νέου τους ΟΤΑ ότι συμμορφώθηκαν.

Δίνεται δε και μια παράταση στις προθεσμίες, έως τις 10 Μαΐου, για την εκπόνηση των «τεχνικών εκθέσεων» και έως τις 10 Ιουνίου για τη συμμόρφωση. Τώρα πώς θα βρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τους ειδικούς επιστήμονες (μηχανικούς διαφόρων ειδών, δασολόγους, γεωπόνους) για να γίνει επιτόπια επίσκεψη, να κάνουν τις μελέτες και να τις παραδώσουν μέσα σε περίπου… 10 εργάσιμες που μένουν λόγω Πάσχα, ουδείς γνωρίζει!

Από την πλευρά τους, οι ΟΤΑ μιλούν για προσπάθεια ανάληψης των ευθυνών εφαρμογής από τους απροετοίμαστους δήμους, ώστε να αποφύγουν κεντρικό κράτος και κυβέρνηση τις δικές τους.

Σημειώστε επίσης ότι πάρα πολλοί πολίτες σε ημιαστικές και προαστιακές περιοχές, εντός και εκτός Αττικής, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τα τεκταινόμενα, οπότε κινδυνεύουν να «φάνε» πρόστιμα που, αν ισχύουν όσα έχουν ειπωθεί, είναι εξαιρετικά τσουχτερά, από 500 έως… 50.000 ευρώ!

Για όσους ενδιαφέρονται, η φόρμα υπογραφής/διαμαρτυρίας που βρήκαμε βρίσκεται εδώ, παρέχοντας και περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Σημειώστε, τέλος, ότι σε όλο αυτό το… παρατράγουδο εμπλέκεται κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ωστόσο φαίνεται πως για το συγκεκριμένο θέμα, την κύρια ευθύνη φέρει ο τομέας Χωροταξίας, στον οποίο αν δεν κάνουμε λάθος προΐστανται ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς (φωτό) και ο γενικός Γραμματέας Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος υπογράφει μάλιστα και τις σχετικές εγκυκλίους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v