Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητάνε οι φορείς από την Καγκελάριο

Διευκολύνσεις από την Ε.Ε. στο μέτωπο της ρευστότητας ζητούν οι έμποροι από την Άγκελα Μέρκελ. Ανάγκη δημιουργίας αγορών για εμπορεύματα και αγροτικά προϊόντα. Ποσοτική χαλάρωση και μέτρα για αποπληθωρισμό από την ΕΚΤ ζητά ο Κ. Μίχαλος.

Τι ζητάνε οι φορείς από την Καγκελάριο

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως γίνεται στην Ευρώπη, ζήτησε ο επικεφαλής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του forum στην Αθήνα, στο οποίο παραβρέθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί η ανεργία και να βγει η χώρα από την κρίση», σημείωσε και τόνισε ότι ζητείται:

- Βοήθεια από τη σωστή χρήση των κοινοτικών πόρων.
- Διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και την αγορά.
- Ορισμός και προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»
- Σταθερό και σαφές φορολογικό σύστημα με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
- Αναβάθμιση των υπηρεσιων και μείωση των τελών περιαγωγής.
- Διαμόρφωση ενός πλαισίου διάγνωσης και προστασίας όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν οικονομικές υποχρεώσεις.
- Ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Στις προτάσεις των εμπόρων συμπεριλαμβάνονται, η δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, αγροτικών προϊόντων και ναυτιλιακών αξιών καθώς και η δημιουργία ανοιχτών κέντρων εμπορίου, Εμπορικές Ζώνες και Θεματικές Αγορές. Τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω το λιμάνι του Πειραιά, με στόχο να καταστεί η χώρα το Διαμετακομιστικό Κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.

Ζήτησε τέλος τη συνεργασία της SPARKASSE με τις τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες και να δημιουργήσουν την "Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΜμΕ" δίνοντας "μικροδάνεια" στους μικρομεσαίους χωρίς εγγυήσεις.

Μίχαλος: Ποσοτική χαλάρωση και μέτρα από την ΕΚΤ

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, θα πρέπει να στηριχθεί σε υγιείς βάσεις, σε έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα, σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρωτίστως χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος από τις αγορές.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις με τη μορφή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, τόνισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών και καταπολέμησης του αποπληθωρισμού.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές στήριξης, σημείωσε, αναφέροντας επιγραμματικά:

- Ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Μέριμνα για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων, όσον αφορά την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές
- Ενίσχυση της δικτύωσης των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μορφή clusters, εξαγωγικών κοινοπραξιών κτλ.
- Ενεργοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών HERMES & COFACE για τη διασφάλιση και ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας.
- Προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής, με σκοπό την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών, και την ανάμειξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και διεθνείς πόρους.
- Tέλος, αναμένεται η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με τη συμμετοχή της KFW που πράγματι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο