Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρες προβλέψεις» γερμανικών think tanks για Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες μέσω των αγορών και θα απαιτηθεί χρηματοδότηση των εταίρων, εκτιμούν γερμανικά think tanks. Βλέπουν συνέχιση της ύφεσης φέτος και υψηλή ανεργία το 2015.

«Μαύρες προβλέψεις» γερμανικών think tanks για Ελλάδα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις προβλέψεις της Αθήνας αλλά και των δανειστών κινείται έκθεση γερμανικών think tanks (μεταξύ αυτών το DIW του Βερολίνου, το WIFO, το Ifo και το πανεπιστήμιο του Κιέλου). Προβλέπει συνέχιση της ύφεσης το 2014 και αναιμική ανάπτυξη το 2015, και αν αυτό επιβεβαιωθεί θα τιναχτεί στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην έκθεση υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί το 2014 κατά 0,7% και εν συνεχεία η ανάκαμψη θα είναι 1,2% του ΑΕΠ. Αυτό τη στιγμή που οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 2,9% την επόμενη χρονιά.

Αντίστοιχα κακές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία: στο 27,8% προσδιορίζεται για φέτος, στο 27,5% για το 2015. Όσο για τις τιμές, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί με αρνητικό πρόσημο και φέτος (-0,8%) και να είναι στο μηδέν το 2015.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι αν προσμετρηθεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το έλλειμμα το 2013 είναι 13,2%, γεγονός που σκιάζει την επιτυχία της Ελλάδας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως τονίζεται πως με δεδομένο ότι το κόστος της διάσωσης των τραπεζών είναι βάρος που δεν θα επαναληφθεί φέτος και καθώς η ύφεση περιορίζεται, το 2014 το έλλειμμα θα πέσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

Δεδομένης όλης της εικόνας όμως, και σε συνδυασμό με το γεγονός πως η χώρα έχει μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους τη διετία 2015-2016, η εκτίμηση των think tanks είναι πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει λόγω «οικονομικής αδυναμίας» να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης από τις αγορές. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι την εξεταζόμενη περίοδο θα απαιτηθεί χρηματοδοτική συνδρομή από τους εταίρους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v