Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά κλάδοι που ξεκολλάνε φέτος από τον πάτο!

Ποιοι τομείς της οικονομίας δείχνουν φέτος είτε να σταθεροποιούνται, είτε και να εμφανίζουν σημεία ανάκαμψης μετά την κατακόρυφη υποχώρηση των προηγούμενων χρόνων. Τι δηλώνουν στελέχη και διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών.

Επτά κλάδοι που ξεκολλάνε φέτος από τον πάτο!

Αισιοδοξία για περιορισμένη ανάκαμψη επιδόσεων μέσα στο 2014 εκφράζουν παράγοντες πολλών κλάδων της οικονομίας, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από πλατιά χαμόγελα, καθώς η περσινή βάση σύγκρισης ήταν απογοητευτικά χαμηλή.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα συσσωρευμένα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι τόσο πολλά και τα αμυντικά όπλα που τους έχουν απομείνει τόσο λίγα που η όποια βελτίωση θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό.

Η εταιρεία Π. Πετρόπουλος (επέστρεψε πέρυσι στην κερδοφορία) δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων (φορτηγά, ημιφορτηγά, αγροτικά, επιβατικά, λιπαντικά) και ο πρόεδρός της Κων/νος Πετρόπουλος δηλώνει πως «μετά την τόσο μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών, σε καμιά από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εισηγμένη δεν εμφανίζεται φέτος υποχώρηση, ενώ σε ορισμένες εξ αυτών επικρατεί αισιοδοξία για ανοδική κίνηση».

Την αυξητική τάση στο χώρο των αυτοκινήτων επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο φετινό τρίμηνο οι πωλήσεις αυτοκινήτων εμφανίστηκαν αυξημένες 25,6%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία παρατηρείται και στην αγορά της πληροφορικής, καθώς πέρα από τον μεγαλύτερο ενδεχομένως τζίρο που θα προέλθει είτε από το εξωτερικό, είτε από τα δημόσια έργα, κάπως ισχυρότερη κινητικότητα φαίνεται να επικρατεί και στο κομμάτι της ζήτησης από τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Entersoft Αντώνη Κοτζαμανίδη: «Βλέπω θετικά πράγματα στην αγορά. Παρά την αβεβαιότητα των εκλογών, διαπιστώνω πως πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει μια επιθετικότερη στάση σε σχέση με τη διάθεσή τους να επενδύσουν στο κομμάτι της πληροφορικής. Περισσότερο ευχάριστο είναι πως σ' αυτές τις επιχειρήσεις δεν συγκαταλέγονται μόνο οι μεγάλες, αλλά και πολλές μικρότερου μεγέθους».

Στελέχη του τραπεζικού τομέα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών να μην περιμένουν αυτήν τη φορά μέχρι την τελευταία μέρα της προθεσμίας, αλλά να δημοσιεύσουν αρκετά νωρίτερα τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Η άνοδος στις τιμές των ψαριών έχει διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε τα φετινά αποτελέσματα να είναι σαφώς καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά, γεγονός πολύ σημαντικό σε μια περίοδο όπου οι διοικήσεις των εισηγμένων διαπραγματεύονται με τις τράπεζες.

Η ζήτηση για τσιμέντο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, προβλέπεται ότι θα σημειώσει φέτος μονοψήφιο ποσοστό ανόδου λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, σε σύγκριση βέβαια με την επίδοση του 2013, η οποία θύμιζε... δεκαετία του 1960!

Επίσης, με αιχμή του δόρατος τους προαναφερόμενους οδικούς άξονες, κάποια ανάκαμψη στη ζήτηση προβλέπεται να υπάρξει και στον κλάδο εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (εισηγμένες οι Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ και Αφοί Κορδέλλου), σε σύγκριση με τα επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα του 2013.

Παρά την όποια φετινή βελτίωση, τόσο οι τσιμεντοβιομηχανίες, όσο και οι εταιρείες του κλάδου σιδήρου-χάλυβα θα συνεχίσουν και φέτος να απασχολούν μικρό μέρος της παραγωγικής τους δυναμικότητας.

Άλλος κλάδος με πολύ σοβαρά προβλήματα είναι η ακτοπλοΐα (ανοιχτές συζητήσεις με τις τράπεζες, επικείμενες κεφαλαιακές εκδόσεις) όπου από τις εισηγμένες εταιρείες σε σαφώς καλύτερη θέση βρίσκονται η Attica Group και οι Μινωικές Γραμμές. Πάντως, οι παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν σε κάποια αύξηση του φετινού τζίρου, λόγω και των προσδοκιών για ακόμη καλύτερη πορεία του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος (η πλειονότητα των τουριστών διακινείται αεροπορικώς).

Ειδικότερα, με βάση τη διοίκηση της Attica Group, «λόγω της έντονης εποχικότητας του κλάδου δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία και την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του ομίλου βάσει του στοιχείων του πρώτου διμήνου του 2014. Παρ' όλα αυτά για τη χρήση 2014 η διοίκηση εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα παρουσιάσει μικρή αύξηση σε σχέση με το 2013 η οποία θα προέλθει από τις γραμμές εσωτερικού».

Τα τελευταία χρόνια συνοδεύτηκαν από μεγάλη πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής (π.χ. -9% μόνο το 2013) και η νέα χρονιά ξεκίνησε με τα στελέχη της αγοράς να αναμένουν νέα υποχώρηση κοντά στο 5%.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το πρώτο φετινό δίμηνο η συνολική παραγωγή υποχώρησε μόλις 1,7%, με τους κλάδους ζωής να κερδίζουν 3,9% και τις γενικές ασφαλίσεις να χάνουν 5,2%.

Μάλιστα, αν συνεκτιμηθεί πως η πτώση του κλάδου ζωής οφείλεται εν πολλοίς στις μειώσεις τιμολογίων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, καθώς και στο ότι -αν πετύχουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες- πολλοί από τους ανασφάλιστους οδηγούς θα σπεύσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενδεχομένως το 2014 να αποτελέσει για τον κλάδο έτος σταθεροποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v