Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφιακό μέρισμα: Η «μάχη» των 300 εκατ. στην κινητή

Η αποτίμηση του ψηφιακού μερίσματος, που βάσει παλαιότερης μελέτης έχει προσδιοριστεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Αγκάθι για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Πέτρινη επταετία για τον κλάδο, που έχει απώλειες 55% από το 2007.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ψηφιακό μέρισμα: Η «μάχη» των 300 εκατ. στην κινητή

Από μέρα σε μέρα αναμένεται ότι θα προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στη δημοσίευση της διαβούλευσης που θα αφορά τον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα, με τον οποίο θα αποδοθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φάσμα στην περιοχή των 790 - 862 MHz καθώς και φάσμα στα 2,6 MHz, το οποίο πρόκειται να απελευθερωθεί με το οριστικό πέρασμα της ελληνικής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή.

Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη καθυστερήσει και δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή χρονική μετάθεση της δημοπράτησης για τον Σεπτέμβριο, αντί του Ιουλίου, παρότι ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λουρόπουλος έχει επισημάνει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

Η ολομέλεια της ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει το τεύχος προκήρυξης, που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, και αναμένει την έγκριση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για να βγάλει στον αέρα τη διαβούλευση. Ο σχεδιασμός της Επιτροπής για τη δημοπρασία εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή θα λάβουν ένα τμήμα του προς διάθεση φάσματος.

Αίτημα για εκλογίκευση του τιμήματος

Ωστόσο το κρίσιμο στοιχείο του διαγωνισμού, που αφορά την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, δεν περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, στο τεύχος της προκήρυξης και αναμένεται να γίνει γνωστό αργότερα στην πορεία της διαδικασίας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τιμή εκκίνησης δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά από 300 εκατομμύρια ευρώ, που είχε προσδιοριστεί βάσει μελέτης η οποία έγινε το 2011 και αυτό παρά τα αιτήματα του κλάδου για προσαρμογή των τιμών στα σημερινά οικονομικά δεδομένα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind έχουν ζητήσει το τίμημα του φάσματος να προσδιοριστεί με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κλάδου, που είναι σημαντικά διαφοροποιημένη σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση, αλλά και με την εποχή όπου έγινε η σχετική μελέτη.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν πως ο κλάδος της κινητής για έβδομη συνεχή χρονιά κινείται πτωτικά, έχοντας από το 2007 καταγράψει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 55%, ενώ από το 2010 (χρονιά στην οποία βασίζονται τα στοιχεία της σχετικής μελέτης) οι απώλειες ανέρχονται σε 30%. Μάλιστα φαίνεται ότι δεν πρόκειται καν για τον πάτο αφού και φέτος η αγορά συνεχίζει να κινείται πτωτικά καταγράφοντας μικρότερη μεν, πτώση δε.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί πότε θα σταματήσει ο κλάδος της κινητής να υποχωρεί καθώς, ακόμη και αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να κινείται ανοδικά, θα υπάρξει ένα εύλογο διάστημα έως ότου αυτό αποτυπωθεί και στις δαπάνες των καταναλωτών. Επιπλέον οι εταιρείες τονίζουν με έμφαση ότι γενικότερα η διάθεση του φάσματος στην Ελλάδα έχει γίνει σε πολύ υψηλές τιμές σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μικρά περιθώρια

Παρά, όμως, τις πιέσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για μείωση της τιμής εκκίνησης, φαίνεται ότι τα περιθώρια για την ΕΕΤΤ και κατ' επέκταση την κυβέρνηση δεν είναι μεγάλα, αφού στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του φάσματος. Στον αντίλογο της ΕΕΤΤ αλλά και της Πολιτείας γενικότερα περιλαμβάνεται πάντοτε και η θέση ότι το φάσμα είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος πόρος, η διαχείριση του οποίου πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα.

Εν τω μεταξύ, εμπόδια υπάρχουν ακόμη σε ό,τι αφορά την απόδοση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του ψηφιακού μερίσματος, αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης. Αυτό, όμως, δεν έχει, προς το παρόν, ολοκληρωθεί, αφού αρκετά περιφερειακά κανάλια κάνουν ακόμη χρήση αυτών των συχνοτήτων.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από την ΕΕΤΤ θα τεθεί μια καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας το διατιθέμενο φάσμα θα πρέπει να είναι πλήρως καθαρό από άλλους χρήστες ώστε να δοθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου και στο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται ότι ως τις 30 Οκτωβρίου θα έχει χορηγηθεί στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών η χρήση ολόκληρης της ζώνης των 800 MHz.

Το επιπλέον φάσμα που θα πάρουν οι εταιρείες θα τους επιτρέψει καλύτερη κατανομή του συνόλου του φάσματος που διαθέτουν, καθώς συγκεκριμένο τμήμα θα χρησιμοποιείται για τις υπηρεσίες φωνής, data κ.ά., με αποτέλεσμα πολύ καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για τους χρήστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v