Στη δεύτερη φάση του Balkans Digital Gateway στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η Vestitel, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και την προετοιμασία για μια μελλοντική διασύνδεση με την Οδησσό της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vestitel, Valentin Velichkov, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το Balkans Digital Gateway, η δεύτερη φάση αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας, ενώ η σχετική αίτηση βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το νέο υποθαλάσσιο σύστημα προβλέπεται να συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα, μέσω της Σκιάθου και της Εύβοιας, δημιουργώντας μια συντομότερη διαδρομή μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.
Κατά την παρουσίαση του έργου επισημάνθηκε ότι η νέα διαδρομή θα είναι περίπου 80% μικρότερη σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές διαδρομές, ενισχύοντας τις δυνατότητες διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη νέας γραμμής μεταξύ Ρούσε και Βουκουρεστίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαδρόμου Βορρά–Νότου, ο οποίος θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και, σε επόμενο στάδιο, με την Ουκρανία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τη Βόρεια Ευρώπη.
Ο σχεδιασμός για την Οδησσό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχεδιασμός της Vestitel για τη δημιουργία νέας διασύνδεσης με την Οδησσό, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του Balkans Digital Gateway, ο Valentin Velichkov σημείωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό και τις προκαταρκτικές μελέτες για τη συγκεκριμένη διασύνδεση, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα, το οποίο ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
Όπως διευκρίνισε, παρότι η περιοχή παραμένει εμπόλεμη ζώνη, είναι εφικτό να προχωρήσουν οι απαραίτητες μελέτες και η αρχική προετοιμασία.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν τελειώσει ο πόλεμος, ώστε να βρεθούμε εκεί πριν από τους άλλους και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της εταιρείας.
Η τρίτη φάση στη Μαύρη Θάλασσα
Σε επίπεδο μελέτης βρίσκεται η τρίτη φάση του Balkans Digital Gateway, η οποία αφορά τη δημιουργία υποθαλάσσιας διασύνδεσης στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με αναφορά στην Κωνστάντζα και τη Βάρνα.
Κατά την παρουσίαση διευκρινίστηκε ότι η ανάπτυξη του καλωδίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις σημερινές συνθήκες. Ωστόσο, η Vestitel επιδιώκει να προετοιμαστεί για τη μελλοντική υλοποίηση του έργου, με τη συνδρομή των συνεργατών της και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Balkans Digital Gateway
Το Balkans Digital Gateway αποτελεί στρατηγικό έργο ανάπτυξης σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο υλοποιείται από τη Vestitel, με συνολική επένδυση 24 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου υψηλής ταχύτητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας, που θα συνδέει τη Σόφια, την Αθήνα, τα Σκόπια και το Βουκουρέστι.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 600 χιλιομέτρων νέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη διαδρομή Μπουργκάς/Αχελόι–Αλεξανδρούπολη–Σέρρες–Ορεστιάδα, με στόχο τη διασύνδεση της Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο.
Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση 400 χιλιομέτρων υφιστάμενων υποδομών στον άξονα Σόφιας–Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενίσχυση της χωρητικότητας και της αξιοπιστίας της σύνδεσης.
Το τρίτο σκέλος αφορά την εγκατάσταση προηγμένου συστήματος μετάδοσης δεδομένων Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM), συνολικής έκτασης 5.600 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει το Βουκουρέστι, τη Σόφια, την Αθήνα και τα Σκόπια, καθώς και παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου.