Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,1% η ύφεση το α' τρίμηνο

Την καλύτερη επίδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών σημείωσε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2014. Στο 1,1% διαμορφώθηκε η ύφεση. Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για την πορεία της οικονομίας φέτος. Προειδοποιεί για πιθανές αναθεωρήσεις των στοιχείων η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο 1,1% η ύφεση το α τρίμηνο

Στο 1,1% διαμορφώθηκε η ύφεση το α' τρίμηνο του 2014, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μικρότερη συρρίκνωση της τελευταίας τετραετίας. Το δ΄ τρίμηνο του 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,3% και στο γ΄ τρίμηνο στο 3,2%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα αποτελέσματα καταρτίζονται με βάση βραχυχρόνιες στατιστικές για τις μεταβολές της αξίας, του όγκου και των τιμών.

Πέραν τούτου, στο πλαίσιο κατάρτισης των Κύριων Ευρωπαϊκών Οικονομικών Δεικτών (Principal European Economic Indicators), μια πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ ανακοινώνεται σε 45 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Επειδή σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλήρης σειρά των βραχυχρόνιων στατιστικών δεν είναι διαθέσιμη, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά τη χρήση των στοιχείων μέχρι την ανακοίνωση των προαναφερθέντων προσωρινών αποτελεσμάτων, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου 2014.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι τα τριμηνιαία στοιχεία για τα έτη από το 2012 και μετά έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με μια τυποποιημένη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για προσωρινές εκτιμήσεις, η οποία βασίζεται κυρίως στη χρήση των αποτελεσμάτων των βραχυχρόνιων στατιστικών χωρίς να γίνεται προσαρμογή στις εκτιμήσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων των αντίστοιχων ετών, αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο υπουργείο δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για το τέλος της ύφεσης, αρχίζοντας σιγά-σιγά να διατυπώνουν εκτιμήσεις ότι η ετήσια επίδοση ανάπτυξης θα είναι ανώτερη του 0,6% που έχουν συμφωνήσει η τρόικα και η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προ ολίγων ημερών και ενώ η τρόικα και η κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει σε πρόβλεψη ανάπτυξης 0,6% για φέτος και 2,9% το 2015, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εμφανίστηκε πολύ πιο μετριοπαθής στις προβλέψεις του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ φέτος η ελληνική οικονομία θα μετρήσει το έβδομο έτος ύφεσης με συρρίκνωση έστω και οριακή -0,3% (το πρόσημο μετράει που παραμένει αρνητικό) και επέκταση 1,9% το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v