Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρότερο των προβλέψεων το έλλειμμα 2006

Χαμηλότερα από τον προβλεπόμενο στόχο διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2006, δημιουργώντας περιθώρια και για καλύτερη επίδοση στον στόχο επί του δημοσιονομικού ελλείμματος που είχε τεθεί πέρυσι στο 2,6% του ΑΕΠ.

Μικρότερο των προβλέψεων το έλλειμμα 2006
της Έλενας Λάσκαρη

Χαμηλότερα από τον προβλεπόμενο στόχο διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2006, δημιουργώντας περιθώρια και για καλύτερη επίδοση στον στόχο επί του δημοσιονομικού ελλείμματος που είχε τεθεί πέρυσι στο 2,6% του ΑΕΠ.

Μεταξύ των επιμέρους στοιχείων σημειώνεται πάντως μια μικρή υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 107 εκατ. ευρώ, η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις καλύτερες επιδόσεις των δαπανών και παρά την οριακή απόκλιση των δαπανών τόκων.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Δεκεμβρίου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 8,371 δισ. ευρώ αντί των 8,563 δισ. ευρώ που περιγραφόταν στον προϋπολογισμό και το έλλειμμα ήταν μειωμένο κατά 26% σε σχέση με το 2005.

Τα καθαρά έσοδα, με αύξηση 9,7% (ετήσιος στόχος 9,9%), ανήλθαν σε 46,293 δισ. ευρώ (αντί των 46,400 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός) και οι πρωτογενείς δαπάνες με αύξηση 3,1% (αντί του προβλεπομένου 3,5%) διαμορφώθηκαν σε 50,194 δισ. ευρώ (αντί για 50,413 δισ. ευρώ των προβλέψεων) παρουσιάζοντας συγκράτηση 219 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οι δαπάνες τόκων αποκλιμακώθηκαν λιγότερο σε σχέση με το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό (-1,9% αντί για –2,5%) και ανήλθαν σε 9,569 δισ. ευρώ αντί για 9,530 δισ. ευρώ.

Θεαματική είναι η βελτίωση στο τέλος του έτους, στο μέτωπο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που παρέκκλινε των στόχων σχεδόν στο σύνολο των προηγουμένων μηνών. Τα τελικά στοιχεία δείχνουν δαπάνες ΠΔΕ στα 8,184 δισ. ευρώ (στόχος 8,100 δισ. ευρώ) και έσοδα 3,714 δισ. ευρώ (αντί των 3,550 δισ. ευρώ).

Με δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας χαρακτηρίζει τα μεγέθη εκτέλεσης του προϋπολογισμού ”επιβεβαίωση για την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και ισχυρό κίνητρο για τη συνέχισή της προς όφελος των πολιτών”.

Ο κ. Δούκας σημειώνει παράλληλα ότι το νέο και ισχυρό πιστοποιητικό αξιοπιστίας που δίνουν στην κυβέρνηση τα ετήσια στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2006 αποδεικνύουν ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στηρίχτηκαν σε ορθές επιλογές και στην ορθή πρακτική εφαρμογή τους.

”Οι πρωτογενείς δαπάνες συγκρατήθηκαν, τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία μεταφέρουν το μήνυμα σε κάθε πολίτη πως ο λόγος και η ευθύνη των επιλογών μας δεν στηρίζεται σε υποθέσεις, αλλά σε μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπει και τα απολαμβάνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας.

Τα νέα δεδομένα μας κάνουν υπερήφανους γιατί αποτελούν παράλληλα μέτρο αξιοπιστίας της βελτιωμένης εικόνας της Ελλάδας προς την ΕΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και τους ξένους επενδυτές. Ταυτόχρονα, η επιτυχία στις πολιτικές μας κάνει περισσότερο τολμηρούς και αποφασιστικούς αλλά και αισιόδοξους για το μέλλον”.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για παραπλάνηση των πολιτών κάνει λόγο η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την ανακοίνωση για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2006.

Ειδικότερα, η κ. Παπανδρέου επισημαινει: ”Η Κυβέρνηση συνειδητά παραπλανεί, για ακόμη μία φορά τους πολίτες. Αυτοσυγχαίρεται για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, όπως τον διαμόρφωσε και χαίρεται για την πολιτική που ακολουθεί.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής τους τα νοιώθουν καθημερινά η πλειοψηφία των πολιτών στο εισόδημά τους που μειώνεται, στην ακρίβεια, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η Κυβέρνηση ”ξέχασε” να αναφέρει ότι τα αποτελέσματα στα έσοδα και τις δαπάνες προέκυψαν με:

1. τα πρόσθετα μέτρα που πάρθηκαν αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μέχρι τον Νοέμβριο του 2006, που επιβάρυναν τους πολίτες με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ.

2. τα λεγόμενα μη τακτικά έσοδα που έχουν περιληφθεί και τα οποία δεν είναι συμβατά με τους κανόνες της Eurostat.

3. συγκράτηση δαπανών λόγω της υποχρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος που το οδηγεί σε χρεοκοπία. Το 2006 δεν έχει αποδοθεί ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία.

4. δαπάνες τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ των νοσοκομείων που δεν εγγράφονται πουθενά όπως έγινε και το 2005.

5. περικοπή του ΠΔΕ κατά 300 εκατομ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό που ψήφισε.

Οι αλχημείες της Κυβέρνησης δεν έχουν τέλος. Οι πολίτες όμως πλέον το γνωρίζουν.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο