Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Ασφυξία στο Taxis δείχνει παράταση

Περισσότερες από 195.000 δηλώσεις την ημέρα θα πρέπει να δέχεται το Taxis έως τις 30 Ιουνίου για να βγουν οι προθεσμίες. Όλα δείχνουν... παράταση. Προβλήματα και στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς δεν είναι έτοιμη η εφαρμογή.

Φορολογικές δηλώσεις: Ασφυξία στο Taxis δείχνει παράταση

Αν μείνετε ξάγρυπνοι 3 με 5 τα ξημερώματα έχετε καλές πιθανότητες να υποβάλλεται τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος χωρίς προβλήματα. Εκείνη την ώρα μπαίνουν ελάχιστοι στο taxis. Αν πάλι προσπαθήσετε από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι ή 6 με 9 το απόγευμα προς βραδάκι, καλό είναι να έχετε κάνει και ένα... τάμα στον άγιο.

Το σύστημα taxis κλατάρει επικίνδυνα, κατά τα λεγόμενα των λογιστών τις τελευταίες ημέρες, και όπως αναγνωρίζουν και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αυτά είναι ενδεχομένως μόνο τα προεόρτια.

Οι λογιστές είναι για μία ακόμα φορά στα κάγκελα. Όπως σημειώνουν, για να υποβάλλουν μια δήλωση Ε1 μπορεί να παιδεύονται και κανένα πεντάωρο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα ανακύπτουν και για την υποβολή του Ε9.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της ΓΓΠΣ, αλλά και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ και σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το βράδυ έχουν προγραμματιστεί εργασίες υποστήριξης του Taxis ώστε να αντέχει παραπάνω.

Αρμόδιες πηγές αναγνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά πετάνε το μπαλάκι στους φορολογούμενους και στους λογιστές. Όπως επισημαίνουν για πρώτη φορά φέτος, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανακοινώθηκαν από το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Ήταν γνωστό από τότε ότι το σύστημα θα ανοίξει στις 20 Μαρτίου -όπως και έγινε με τον τότε ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη να το πανηγυρίζει- και θα κλείσει στις 30 Ιουνίου.

Τον πρώτο μήνα, υποβλήθηκαν δεν υποβλήθηκαν 100.000 δηλώσεις. Μέχρι χθες, στις 73 ημέρες όπου είναι ανοιχτό το σύστημα, είχαν υποβληθεί 2.001.434 δηλώσεις. Απομένουν 3.533.363.

Η απλή αριθμητική λέει ότι για να τρέξουν μέσα σε 18 ημέρες περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά περισσότερες από 195.000. Και δυστυχώς, ακόμα και αν υποβάλλονταν με αυτόν τον ρυθμό σε καθημερινή βάση, το σύστημα taxis δεν μπορεί να τις αντέξει.

Στο... τσακίρ κέφι, χωρίς να υποβάλλονται παράλληλα και Ε9, πέρυσι το taxis δέχθηκε σε μία μέρα 220.000 δηλώσεις. Φέτος, δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει βαρύνει -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές- επειδή με την οριστικοποίηση της δήλωσης γίνεται και η εκκαθάριση, δύσκολα μπορεί να αντέξει περισσότερες από 150.000 δηλώσεις σε μία μέρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η παράταση της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου φαίνεται μονόδρομος και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών φτάνουν καθημερινά επιστολές από συλλόγους λογιστών και φοροτεχνικών που ζητούν παρατάσεις και για το Ε1 και για το Ε9. Ειδικά για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει περάσει από τη Βουλή η ρύθμιση την οποία είχε προαναγγείλει το υπουργείο, σύμφωνα με την οποία όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα -μετά τις 30 Μαΐου- το Ε9 δεν κινδυνεύουν με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Τα ραβασάκια του φόρου

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.978.327 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων οι 748.884 δηλώσεις είναι χρεωστικές με τα συνολικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να φθάνουν τα 759,4 εκατ. ευρώ ή 1.013 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους (ποσοστό 41,15% που αντιστοιχεί σε 814.020 δηλώσεις) έχουν ήδη δει τα καλά νέα με μηδενικά εκκαθαριστικά. Οι τυχεροί είναι μόλις το 21% των φορολογουμένων των οποίων οι δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί ή 415.423 φορολογούμενοι που λαμβάνουν επιστροφή από την εφορία. Οι επιστροφές φόρου που δικαιούνται ανέρχονται σε 89 εκατ. ευρώ ή 214 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η πληρωμή των φόρων εισοδήματος προβλέπεται να γίνει φέτος για όλους τους φορολογούμενους με χρεωστικό σημείωμα σε τρεις δόσεις: έως το τέλος Ιουλίου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου.

Καθυστερήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκκαθάριση θα γινόταν στις 18 Ιουνίου, ώστε η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Όπως πληροφορούμαστε, η σχετική εφαρμογή δεν είναι ακόμα έτοιμη και όπως εκτιμούν λογιστές μπορεί να φτάσουμε Ιούλιο χωρίς εκκαθαριστικά για τον φόρο ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v