Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι τα μεσάνυχτα και είναι θέμα του υπουργείου αν θα αφήσει ανοικτό (σιωπηρά) το taxisnet για λίγες ώρες ή ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμα 100.000 - 200.000 φορολογικές δηλώσεις προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα.

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Με το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί -επισήμως τουλάχιστον- νέα παράταση, λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί 5.500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.750.000.

Η διαδικασία υποβολής θα πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι τα μεσάνυχτα και είναι θέμα του υπουργείου αν θα αφήσει ανοικτό (σιωπηρά) το taxisnet για λίγες ώρες ή ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμα 100.000 - 200.000 φορολογικές δηλώσεις προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα... έτοιμες να υποβληθούν.

Σε κάθε περίπτωση ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το ποσό είναι κάτω από 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Από τα 5.105.388 φορολογικές δηλώσεις που έχει εκκαθαρίσει το σύστημα, τα 2.163.828 ή το 42,38% του συνόλου είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε φόρο 2,95 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο ανέρχεται στα 1.365 ευρώ. Πιστωτικές είναι 1.046.965 δηλώσεις, ήτοι το 20,51% του συνόλου. Η μέση επιστροφή φόρου ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 255 ευρώ. Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.894.595 ή στο 37,11% του συνόλου των εκκαθαρισμένων Ε1.

Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά πρόκειται να αυξηθεί ελαφρώς, καθώς οι δηλώσεις που μπαίνουν στο σύστημα τις τελευταίες ώρες είναι σχεδόν στο σύνολό τους χρεωστικές με αυξημένο μάλιστα φόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος», η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τρείς μήνες από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων (14 Οκτωβρίου) λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του πόθεν έσχες από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.).

Η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης, έστω και για μία ημέρα, συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 100 ευρώ. Επίσης δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι το 2013.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια επιβάρυνση με επιπλέον φόρο 22% επί του εισοδήματος που ο φορολογούμενος έπρεπε να καλύψει με αποδείξεις.

Η καθυστέρηση πληρωμής οποιουδήποτε φόρου επισύρει την ταυτόχρονη επιβολή τόκων, οι οποίοι υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,79% ή 0,73% τον μήνα, και προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνται μόλις περάσουν 2 μήνες από την τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής (από την κανονική προθεσμία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v