Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο εξόδου στις αγορές με 7ετές ομόλογο

Μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζεται η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Οι κινήσεις για δανεισμό ποσού 3 έως 5 δισ. ευρώ με έκδοση 7ετούς ομολόγου. Πώς αντιδρούν ΔΝΤ και ΕΕ στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.

Σχέδιο εξόδου στις αγορές με 7ετές ομόλογο

Το δεύτερο βήμα εξόδου στις αγορές σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχοντας αυτή τη φορά ως στόχο την έκδοση επταετούς ομολόγου για την άντληση ενός ποσού 3 έως 5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο και ανάλογα τις οικονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού, δεδομένου ότι όπως επισημαίνεται «η συγκυρία είναι καλή και από τις πρώτες επαφές διαφαίνεται ότι το επιτόκιο θα κινηθεί με άνεση κάτω από το 5%».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πρόθεση της κυβέρνησης να βγει εκ νέου στις αγορές έχουν ενημερωθεί τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η κίνηση συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να μην έχει ισχυρές αντιρρήσεις, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Το Ταμείο θα έλεγα ότι «καλοβλέπει» την ανά τακτά χρονικά διαστήματα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίθετα δεν είναι ξεκάθαρη η στάση του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Σόιμπλε κλείνει προς την κατεύθυνση μιας νέας χρηματοδότησης ύψους έως 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Με δεδομένο όμως ότι η τρόικα δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την έκδοση ομολόγου και εφόσον τα αμερικανικά κεφάλαια διψούν για τοποθέτηση στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας οι όποιες αντιρρήσεις δύναται να καμφθούν», αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που επιδιώκει να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μολονότι στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τηρούν σιγή ιχθύος, στο παρασκήνιο κινούνται ήδη οι διαδικασίες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της νέας έκδοσης ομολόγου συζητήθηκε στο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με την γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν προ ολίγων ημερών στο Παρίσι.

«Άπαξ και έγινε μετά από πέντε χρόνια αποκλεισμού αυτή την φορά είναι αναμφισβήτητα πιο απλό καθώς η προετοιμασία έχει γίνει με την έκδοση του 5ετούς τον Απρίλιο. Η επικείμενη έκδοση του 7ετούς θα είναι φυσιολογική καθώς η χώρα έχει περάσει το τεστ», αναφέρει στέλεχος ξένης τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν από την πλευρά τους ότι «οι επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που φάνηκε και από την προ ημερών έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Alpha Bank το οποίο είχε μεγάλη υπερκάλυψη και επέτρεψε στην τράπεζα να δανειστεί με επιτόκιο μόλις 3,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v