Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδήμος: Απαιτείται φιλικό για επενδύσεις φορολογικό σύστημα

Απαιτείται επανεξέταση του καθεστώτος εγγυήσεων για τη ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ, υπογραμμίζει ο Γ. Στουρνάρας. Είναι απαραίτητο για τις χώρες που ζήτησαν βοήθεια το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο δίκαιο, φιλικό και ελκυστικό για τους επενδυτές, τόνισε ο Λ. Παπαδήμος.

Παπαδήμος: Απαιτείται φιλικό για επενδύσεις φορολογικό σύστημα

Τις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και τα οφέλη από την επικείμενη τραπεζική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης προσπάθησε να ανιχνεύσει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η επίτευξη της τραπεζικής και οικονομικής ενοποίησης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες της ευρωζώνης. Δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο ο σκοπός της είναι σημαντικός καθώς θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα μειώσει την ανεργία», τόνισε ο κ. Παπαδήμος και προσέθεσε ότι παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει την τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά θετικά βήματα χρειάζεται να γίνουν πολλά για να πούμε ότι την ξεπεράσαμε.

Ο κ. Παπαδήμος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις παραμέτρους που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ως κορυφαία προέταξε την αλλαγή της δομής των φορολογικών συστημάτων, κυρίως στις χώρες που ζήτησαν βοήθεια με στόχο το φορολογικό σύστημά τους να γίνει πιο δίκαιο, φιλικό και ελκυστικό για τους επενδυτές.

Μεταξύ των προκλήσεων στον δρόμο προς την τραπεζική ενοποίηση, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι κορυφαία θέση κατέχει η εξάλειψη του οικονομικού κατακερματισμού που μαστίζει την ευρωζώνη.

«Η τραπεζική ενοποίηση» είπε, «θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για το πιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, και η μεταφορά της εποπτείας στον ενιαίο μηχανισμό θα τονώσει τον δυναμισμό των συστημικών τραπεζών με απώτερο στόχο να εξασφαλιστεί η προστασία των καταθετών». Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στους αυστηρούς κανόνες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της επικείμενης ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Ξεχώρισε την εισαγωγή των εργαλείων του bail in και σημείωσε ότι το bail in μεταξύ άλλων αποτελεί ένα «υπερβολικό» μέτρο. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην πολιτική που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα χρόνια της κρίσης. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ανεπανάληπτα και έχουν σώσει την ευρωζώνη», τόνισε και κατέληξε ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν χορηγούν μόνο δάνεια στο τραπεζικό σύστημα αλλά και χρόνο στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». 

Στουρνάρας: Ύψιστης σημασίας η χρηματοδότηση επενδύσεων

To τέλος του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών θα χαλαρώσει τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια που ισχύουν στα κράτη μέλη της περιφέρειας, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Αυτό υπογράμμισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. επισήμως αναμένεται να ορκιστεί αύριο) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την συνεχιζόμενη μείωση των δανείων στην ευρωζώνη, διερωτώμενος πόσο μπορεί να διατηρηθεί η ανάκαμψη με αρνητική ροή χρηματοδότησης.

Υπογράμμισε τη σημασία της ρευστότητας που δίνει στο ευρωσύστημα η ΕΚΤ μέσω των μη συμβατικών μέτρων. Όπως σημείωσε, οι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας χρηματοδότησης στοχεύει στο να υποστηρίξει τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Ωστόσο, σημείωσε, μια πιθανή έλλειψη εγγυήσεων μπορεί να περιορίσει την χρησιμότητα του μέτρου για την ευρωπεριφέρεια, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει η κεντρική τράπεζα.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι σήμερα υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και σε χώρες της περιφέρειας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ιδιωτικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν από 20% του ΑΕΠ το 2008 σε 16% του ΑΕΠ το 2013. Η μείωση ήταν πιο έντονη σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η προωθούμενη τραπεζική ένωση στην Ε.Ε θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού συστήματος. Επιπροσθέτως, ο εντεινόμενος διασυνοριακός ανταγωνισμός που θα προέλθει από την ενοποίηση σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στους καταναλωτές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Constancio: Η ΕΚΤ έτοιμη για QE αν χρειαστεί * Υπαρκτός ο κίνδυνος low-flation

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, εφόσον εκτιμήσει πως αυξάνονται οι πιθανότητες μια παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Vitor Constancio.

Ο ίδιος τόνισε πως ο κίνδυνος να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι μικρός αλλά όχι ευκαταφρόνητος.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει νέα μη συμβατικά εργαλεία, σε περίπτωση που αυξηθεί η πιθανότητα του σεναρίου αυτού» σημείωσε. «Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας θα περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Η εμπειρία άλλων χωρών που εφάρμοσαν τέτοια προγράμματα δείχνει πως μπορούν να σχεδιαστούν με αποτελεσματικό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Constancio.

Ο κ. Constancio αναφέρθηκε ακόμα στην δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ομόφωνα στην χρήση μη συμβατικών εργαλείων για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

«Με την δήλωση αυτή, η ΕΚΤ δεν άφησε καμία αμφιβολία για την δέσμευση της να αποφύγει καθοδικές πιέσεις στην πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, γιατί τέτοιες εξελίξεις θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβείς» υποστήριξε.

«Με τα επιτόκια στο χαμηλότερο δυνατό εύρος και με επίμονα αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, ένας πιο χαμηλός από τον αναμενόμενο πληθωρισμός θα αύξανε την πραγματική αξία του χρέους, επιβραδύνοντας την διαδικασία απομόχλευσης για τους δανειζόμενους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» επισήμανε ο κ. Constancio.

Visco (EKT): Δεν βλέπει ενδείξεις αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ignazio Visco, δήλωσε πως δεν βλέπει σαφή σημάδια αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια αποπληθωριστικών κινήσεων στην ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Visco κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο για την τραπεζική ένωση στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v