Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Μόνο όσοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ωφελούνται

Το έδαφος για τη μη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων οι οποίες αφορούν σε μισθολογικά ζητήματα και επιδόματα, στρώνει το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθεια του να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος, κυρίως όμως να «σπρώξει» την καταβολή των οφειλομένων σε βάθος χρόνου.

ΥΠΟΙΚ: Μόνο όσοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ωφελούνται

Δείγμα γραφής για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα το υπουργείο, αποτελεί το έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο προαναγγέλλεται η μη καθολική συμμόρφωση με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ανάλογες περιπτώσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αυτές με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για τη φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών λειτουργών.

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεν ότι «η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», διευκρινίζεται όμως ότι «όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών». Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ (αφορούν στην πάγια αποζημίωση βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και το επίδομα αλλοδαπής των δημοσίων υπαλλήλων), ως αναιρετικές «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».

Αυτό σημαίνει ότι οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα εφαρμοστούν για το σύνολο του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ και για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μόνο για όσους προσέφυγαν αρχικά και δικαιώθηκαν με τις τελικές αναιρετικές αποφάσεις.

Έτσι, για όσους πανεπιστημιακούς δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη η πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης θα εξακολουθεί να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστές από 22% έως 42%.

Το ίδιο θα συμβεί και για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το αφορολόγητο του επιδόματος αλλοδαπής.

Θα δούμε το θέμα συνολικά

Tο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει συνολικά το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν προσφυγές κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώνονται.

Αυτό τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας παράθυρο για μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Σημειώνεται ότι με σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονταν ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμόζονται μόνο για όσους προσφεύγουν και δικαιώνονται και όχι για όλους όσους αφορά το θέμα.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε προκειμένου να ερμηνεύσει το πώς θα εφαρμοστούν δύο αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες δικαιώνονταν προσφυγές κατά της φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης και του επιδόματος αλλοδαπής που καταβάλλονται σε δημοσίους υπαλλήλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v