Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Φόρου: Η παράταση και οι καραμπόλες!

Πρακτικά αδύνατον για το σύστημα Taxis να δεχθεί 2,3 εκατ. δηλώσεις σε 48 ώρες. Η «σιωπή» του υπουργείου Οικονομικών και ποια είναι τα σενάρια για την παράταση. Οι «καραμπόλες» και οι προθεσμίες που αναμένεται να αλλάξουν.

Δηλώσεις Φόρου: Η παράταση και οι καραμπόλες!
Αναπόφευκτη είναι πλέον η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 30ής Ιουνίου, καθώς δύο ημέρες πριν από τη λήξη της περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι (από τα 5,8 εκατ.) δεν επισκέφθηκαν ακόμα την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis είναι αδύνατον να δεχθεί 2,3 εκατ. δηλώσεις σε 48 ώρες και ο κίνδυνος να μπλοκάρει και να μην εξυπηρετηθούν οι υπόχρεοι είναι πλέον ορατός.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμα καμιά παράταση και καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επισημαίνει μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση, ενώ οι δικαιούχοι δεν θα εισπράξουν εγκαίρως επιστροφές φόρων, οικογενειακά επιδόματα και κοινωνικό μέρισμα.

Σε περίπτωση που ανακοινωθεί τελικώς παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για ολιγοήμερη, ενώ η υποβολή θα γίνεται πλέον με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Η παράταση των δηλώσεων θα συμπαρασύρει και άλλες προθεσμίες υποβολής άλλων δηλώσεων όπως:

Των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα). Μάλλον θα ισχύσει η ίδια καταληκτική ημερομηνία με τις αρχικές ή μπορεί να φτάσει και στα τέλη του μηνός. Το σύστημα θα ανοίξει ενδεχομένως και σήμερα. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του πρόσθετου φόρου όμως θα γίνει για όλες τις χρεωστικές δηλώσεις στις 31 Ιουλίου.

* Των τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν χωρίς πρόστιμα τα λάθη στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας.

* Των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν Εσχες»). Με ειδική διάταξη οι υπόχρεοι θα έχουν από φέτος περιθώριο να τις υποβάλλουν ανά τρίμηνο μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων Ε1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v