Μάχη εντυπώσεων για το δημοψήφισμα

Το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει σήμερα την τύχη των επτά δημοψηφισμάτων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ θα απέχουν από τη συνεδρίαση. Παραβίαση του Συντάγματος καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Μάχη εντυπώσεων για το δημοψήφισμα

Τυπική διαδικασία φαίνεται πως θα έχει η προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί συνεδρίαση του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι επτά προτάσεις ή κάποιες από αυτές των κομμάτων για δημοψήφισμα μπορούν να συναθροιστούν.

Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα απέχουν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, ενώ και η ΔΗΜΑΡ, αν δεν αλλάξει κάτι, θα παραστεί και μετά από παράσταση διαμαρτυρίας θα αποχωρήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, έστω διά πυρός και σιδήρου, η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει αλώβητη από τη διαδικασία.

Οι τόνοι, πάντως, της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ υψηλοί και σήμερα θα ανέβουν ακόμα περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προβούν σε κοινές δηλώσεις αναφορικά με την, όπως λένε, «παραβίαση του Συντάγματος και της νομοθεσίας της Βουλής».

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «πολιτικό τακτικισμό» της αντιπολίτευσης, στον οποίο τα δύο κόμματα που τη στηρίζουν δεν πρόκειται να συρθούν. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, προκειμένου να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, κατηγορώντας τον για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή, στην προσπάθεια εξασφάλισης του επιθυμητού αριθμού βουλευτών για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς (που θα συναντηθεί στις 11 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο), από το βήμα του συνεδρίου του Economist, φωτογράφισε την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι «δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα 'προοδευτικούς δημοκράτες' χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες!».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη χθες το βράδυ, με δήλωσή της, εγκάλεσε την αντιπολίτευση για υποκρισία και καιροσκοπισμό, αποδίδοντας την αποχή από τη σημερινή συνεδρίαση «στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού των κομμάτων. Οι μάσκες έπεσαν», σημείωσε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «επιτυγχάνει ως φαίνεται να συγκροτήσει "παλλαϊκό μέτωπο" με τη Χρυσή Αυγή, με αιχμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ».

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το θέμα στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείουν μάλιστα προσεχώς να πάρουν και άλλες πρωτοβουλίες, εμπλέκοντας ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στο α΄ θερινό τμήμα της Βουλής την τύχη του δημοψηφίσματος, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε πως πρόκειται για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και πως το κόμμα του δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε τηλεφωνικά με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας τους να κρατήσουν μια κοινή στάση απέναντι στην «απόφαση-παρωδία» της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, που παρέπεμψε την απόφαση για το δημοψήφισμα στο θερινό τμήμα.

Για τις 9.30 π.μ. είναι προγραμματισμένη έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στον απόηχο της αποχώρησης τεσσάρων στελεχών από το κόμμα, των βουλευτών Κατερίνας Μάρκου και Γρηγόρη Ψαριανού, καθώς και του Ανδρέα Παπαδόπουλου και του Γεράσιμου Γεωργάτου.

Η Αγίου Κωνσταντίνου, μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε τη στρατηγική της και εκεί που έλεγε ότι θα δεχθεί, παρά τη διαφωνία της, να συμψηφιστούν οι ψήφοι των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με αυτούς της Χρυσής Αυγής, τελικά το απόγευμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείστηκε.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «παρ' όλο που η πρότασή μας είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα». Στην άρνηση της κυβέρνησης απαντά με την αποχή των βουλευτών του από τη σημερινή συνεδρίαση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, από την κυβερνητική πλευρά, το ενδεχόμενο αντικατάστασης του βουλευτή της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου από άλλο συνάδελφό του (όπως έχει δικαίωμα το κόμμα) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς θεωρεί ότι η σχετική συζήτηση δεν πρέπει να γίνει από το θερινό τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια. Προειδοποίησε μάλιστα χθες ότι αν αντικατασταθεί θα βγει να κάνει δημόσιες δηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v