Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων «ψήνει» η κυβέρνηση

Τρόπους για επαναπατρισμό κεφαλαίων συζητούν κυβέρνηση και τράπεζες. Οι κινήσεις για συνεργασία με την εφορία για τους καταθέτες που φοροδιαφεύγουν και οι σκέψεις για κίνητρα σε όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό λόγω φόβου.

Κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων «ψήνει» η κυβέρνηση

Την ανάγκη θέσπισης κινήτρων και ολοκληρωμένων λύσεων για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων τόνισαν στην κυβέρνηση οι τραπεζίτες και σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σχέδιο που θα διευκολύνει την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν αρκούν τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά γιατί είναι λίγα. Το μόνο που θα στηρίξει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι η αύξηση της καταθετικής βάσης, υποστηρίζουν.

Το ζήτημα της επιστροφής έστω και του 1/3 από το σύνολο των 60 δισ. ευρώ που έφυγαν προς τις ξένες τράπεζες είναι ιδιαίτερα σοβαρό, όπως εξάλλου τόνισε και από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χρδούβελης. "Το πρώτο κρίσιμο μέτωπο είναι η αύξηση της ρευστότητας μέσω της επιστροφής των καταθέσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων.

Αγκάθι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι ενστάσεις που εγείρει η τρόικα, θέτοντας ζήτημα ηθικού κινδύνου (moral hazard), καθώς ένα κομμάτι από τις εν λόγω καταθέσεις "είναι προϊόν φοροδιαφυγής". Κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι "οι ενστάσεις μπορούν να καμφθούν εάν συνδεθεί ο επαναπατρισμός των καταθέσεων με την πάταξη της φοροδιαφυγής".

Οι προτάσεις ανά κατηγορία

Το υπό εξέταση σχέδιο επαναπατρισμού των καταθέσεων απαιτείται, με βάση τις προτάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, να συνδεθεί με την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς 20 δισ. ευρώ καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες τους εξωτερικού αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. "Δεν θα έρθουν όλα, και δη τα ύποπτα, δηλαδή αυτά που είναι προϊόν μίζας κ.ά. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να στριμωχθούν, εφόσον βέβαια υπάρξει πολιτική βούληση και το ΣΔΟΕ, για παράδειγμα, αν σφίξει τα λουριά στους έχοντες καταθέσεις από προϊόν φοροδιαφυγής", αναφέρεται.

Προσθέτουν ότι στο οικονομικό επιτελείο "έχουν πλέον στα χέρια τους όλα τα στοιχεία. Όλες τις λίστες, από το Λιχτενστάιν μέχρι τη Σιγκαπούρη. Όλα τα εμβάσματα κατά την περίοδο της κρίσης. Στο κομμάτι της φοροδιαφυγής μπορούν να πιέσουν τον καταθέτη και να φορολογήσουν με συντελεστή 20%-25% το μη δηλωθέν χρήμα".

Πριμ και μπόνους, όμως, πρέπει να δοθούν στις νόμιμες καταθέσεις των 25 δισ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων τα σήκωσαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω φόβου. Η πρόταση των πιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει την παροχή στην εν λόγω κατηγορία μιας σειράς ευνοϊκές ρυθμίσεις και την απόδοση φορολογικών μπόνους. "Είναι εύκολο για την κυβέρνηση να προσελκύσει τους συγκεκριμένους καταθέτες", τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v