Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο... ρωσικός δάκτυλος βάζει νέες φωτιές στην κυβέρνηση

Κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό αναζητά το οικονομικό επιτελείο ως συμπλήρωμα στην ευρωπαϊκή ενίσχυση. Αβέβαιο το «πράσινο φως» της Κομισιόν σε μια τέτοια περίπτωση. Φόβος για νέο πολιτικό κόστος σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ο... ρωσικός δάκτυλος βάζει νέες φωτιές στην κυβέρνηση

Απρόσμενο μπελά βρήκε η κυβέρνηση με το εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις συνέπειές του στους Έλληνες αγρότες. Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, η αντιπολίτευση επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί βάλλοντας κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών αναζητά λύσεις.

Μπορεί επισήμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο να αισιοδοξούν ότι η αποζημίωση θα δοθεί από τα κοινοτικά ταμεία, ωστόσο -δεδομένου και του αντίστοιχου προβλήματος που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες- κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι τα κονδύλια αυτά δεν επαρκούν.

Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου: Το πρώτο αφορά την πηγή εύρεσης του υπόλοιπου ποσού από τον κρατικό κορβανά, προκειμένου να συμπληρωθεί η κοινοτική ενίσχυση. Το δεύτερο, ακόμα και αν τα χρήματα βρεθούν, αφορά το αν θα εγκριθεί από την Κομισιόν η απόδοσή τους στους αγρότες. "Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και υπενθυμίζουν την αντίστοιχη περίπτωση επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, όταν είχαν δοθεί 500 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες τα οποία ζητά πίσω η Ε.Ε.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης βρίσκονται για μια ακόμη φορά στριμωγμένα στη γωνία και ο φόβος για νέο πολιτικό κόστος είναι έντονος. "Πρέπει πάση θυσία να ξεπεράσουμε τον σκόπελο αυτό", έλεγε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, αδυνατώντας να αγνοήσει τον κίνδυνο νέας διαρροής ψηφοφόρων από τον αγροτικό κόσμο προς άλλες... πολιτείες.

"Θα επιδιώξουμε την αποζημίωση των αγροτών από τα κοινοτικά ταμεία", δήλωσε χθες το βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας πάντως αμφιβολίες κατά πόσον τα 400 εκατομμύρια ευρώ του κοινοτικού Ταμείου Κρίσης είναι ικανά να αποζημιώσουν όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Η ζημιά για την ελληνική παραγωγή, όπως εκτίμησε, πιθανόν να είναι χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ καθώς το 50% της παραγωγής είχε ήδη εξαχθεί.

Η χώρα μας, υποστηρίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, παρενέβη έγκαιρα, ζητώντας την κινητοποίηση της Ε.Ε. για την προστασία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο. Άμεση προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά σύντομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πάντως, επιχειρείται, σε κάθε τόνο, ο καθησυχασμός των αγροτών. "Η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται", ήταν το μήνυμα που εστάλη μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες διυπουργικές συσκέψεις.

Την ίδια στιγμή, έντονη δυσφορία εξέφραζαν χθες βουλευτές της Ν.Δ. μετά τη νέα παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιτρέπει τις κατ' οίκον έρευνες από τις φορολογικές αρχές. "Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου", ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνοντας πάντως την επιφύλαξή της να μελετήσει και να αξιολογήσει το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης. "Δεν είναι δυνατόν σε κάθε ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως το φιλολαϊκό κόμμα της συγκυβέρνησης και εμείς να είμαστε, ως συνήθως, οι... κακοί της υπόθεσης", είπε χαρακτηριστικά γαλάζιο κοινοβουλευτικό στέλεχος, άποψη με την οποία συμφωνούν και αρκετοί συνάδελφοί του.

Και τα αγκάθια στη συγκυβέρνηση καλά κρατούν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v