Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό εμπάργκο: Καταρρέουν οι τιμές χονδρικής στα ροδάκινα

Οι τιμές χονδρικής σε ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν υποχωρήσει 50%. Σε καταγραφή των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο στον τομέα της παραγωγής ροδακίνων και νεκταρινιών προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ρωσικό εμπάργκο: Καταρρέουν οι τιμές χονδρικής στα ροδάκινα

Ορατές είναι πλέον στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με χθεσινές τιμοληψίες, οι τιμές χονδρικής σε ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν υποχωρήσει 50% σε σχέση με τις τιμές που απολάμβαναν τα συγκεκριμένα προϊόντα λίγες ημέρες πριν.

Συγκεκριμένα τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια πωλούνται, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, προς 0,50-0,70 ευρώ το κιλό η πρώτη ποιότητα, έναντι 0,90 – 1,10 ευρώ που ήταν η τιμή τους πριν από το ρωσικό εμπάργκο.

Η εξέλιξη αυτή αν και πιέζει τους Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται άρχισαν να διαθέτουν μέρος της αδιάθετης ποσότητας στην εγχώρια αγορά, δεν αποκλείεται να αποβεί προς όφελος του καταναλωτή. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όμως, είναι οι τιμές λιανικής να ακολουθήσουν την ίδια πτωτική πορεία με τις τιμές χονδρικής.

Την ίδια ώρα στην καταγραφή όλων των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο στον τομέα της παραγωγής ροδακίνων και νεκταρινιών προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή των ποσοτήτων σε επτά νομούς της χώρας: Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Η καταγραφή περιλαμβάνει: σύνολο αναμενόμενης παραγωγής, ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή, παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία (πρώτη ύλη και συσκευασμένο προϊόν) και ποσότητες από επιστροφές.

Τα στοιχεία, με βάση επείγον έγγραφο του υπουργείου, θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι σήμερα Τετάρτη 13/8/2014 στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου (ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής), ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε. για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Χθες εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο αρμόδιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Παυλίδης έκανε γνωστό ότι η πιθανολογούμενη απώλεια τζίρου από το ρωσικό εμπάργκο στα κυριότερα φρούτα που εξάγει η περιοχή ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v