Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευαστικές: Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, αλλά και το ξεκίνημα έργων στο εξωτερικό οδήγησαν σε εκτίναξη τζίρου για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Σε ιστορικά υψηλά στα 10 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο εργασιών. Αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Κατασκευαστικές: Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Σε εκτίναξη του κύκλου εργασιών των τριών μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων οδήγησε η επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες, αλλά και η εκκίνηση ορισμένων εκ των σημαντικών έργων που εκτελούν στο εξωτερικό.

Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών, κατά 30,11% στο 1,28 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη βελτίωση της κερδοφορίας. Εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσων (απομείωση συμμετοχών σε μεταλλεία) του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο τελευταίος παρουσιάζει ζημιές 24,4 εκατ. ευρώ, αλλά οι δύο άλλοι όμιλοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ) παρουσιάζουν, μικρά έστω, κέρδη. Μικρή μείωση σημειώνει ο συνολικός δανεισμός των τριών ομίλων ο οποίος ανήλθε σε 2,87 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου έναντι τριών δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων των τριών ισχυρών ομίλων βρίσκεται σήμερα σε ιστορικό υψηλό καθώς αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Στα 3,8 δισ. ευρώ βρίσκεται το ανεκτέλεστο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως "υπάρχουν συµβάσεις προς υπογραφή ύψους 537 εκατ. ευρώ".

Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ "το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του ομίλου παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 3,6 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας μια σημαντική περίοδο κερδοφορίας αλλά και δημιουργίας αυξημένων ταμειακών ροών για τον όμιλο". Κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ βρίσκεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου J&P ΑΒΑΞ ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο ανέλαβε σημαντικά έργα στο εξωτερικό.

Οι διοικήσεις των εταιρειών προβλέπουν περαιτέρω βελτίωση οικονομικών επιδόσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι κύριοι παράγοντες αισιοδοξίας, όπως επισημαίνει και η διοίκηση της J&P ΑΒΑΞ εντοπίζονται στο ότι έχουν έχουν αναληφθεί σημαντικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τα τελευταία τρίμηνα, τα οποία σταδιακά ανεβάζουν ρυθμό εκτέλεσης ή περνάνε σε φάση υλοποίησης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα αυτοχρηματοδοτούμενα οδικά έργα τα οποία βρίσκονταν σε αναστολή για περίοδο σχεδόν τριών ετών, ενώ και "η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο δείχνει να βαίνει σε ομαλοποίηση, επιτρέποντας για αισιοδοξία στο μέτωπο της δημοπράτησης νέων δημόσιων και αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, αλλά και την ανάκαμψη των ιδιωτικών έργων".

Η επανεκκίνηση των εργασιών στους οδικούς άξονες και η εκκίνηση σημαντικών έργων στο εξωτερικό οδήγησε σε σημαντική αύξηση του προσωπικού που απασχολούν οι τρεις ισχυροί όμιλοι: Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση του προσωπικού του ομίλου με τους απασχολούμενους να φτάνουν τους 6.412 τον περασμένο Ιούνιο από 4.608 τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολούσε στην Ελλάδα (δηλαδή εκτός των εταιρειών και των κοινοπραξιών του εξωτερικού) 1.411 εργαζόμενους από 825 τον περυσινό Ιούνιο. Ο αριθμός εργαζομένων στον όμιλο J&P αυξήθηκε στους 1.631 στα τέλη Ιουνίου από 1.420 τον Ιούνιο του 2013

Οι επιπτώσεις, κυρίως από την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, αποτυπώνονται και στα έσοδα των ομίλων από την κατασκευαστική δραστηριότητα. Στο πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την δραστηριότητα των κατασκευών προς τρίτους ανήλθε σε 332,6 εκατ. ευρώ (το 24,3% προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες) έναντι 188,1 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου J&P ΑΒΑΞ αυξήθηκαν στα 230,5 εκατ. ευρώ (από 159 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013) με τα 107,74 εκατ. να προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού (από 67,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Μάλιστα οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου παρουσιάζουν κέρδη 4,65 εκατ. ευρώ ενώ από την Ελλάδα κατέγραψε ζημιές 3,5 εκατ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους στη χώρα μας είναι αρνητικό με το αντίστοιχο περιθώριο για τις διεθνείς δραστηριότητες στο 4,3%. Ο κατασκευαστικός κλάδος του οµίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (κατασκευή και λατοµεία) για το πρώτο εξάµηνο του 2014, παρουσίασε κύκλο εργασιών 471,5 εκατ. ευρώ έναντι 407,1 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστηµα του 2013, σηµειώνοντας αύξηση 15,8%.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, λειτουργεί 604 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον 262 MW είτε κατασκευάζονται είτε είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους, εκ των οποίων 250 MW στην Ελλάδα και 12 MW στην Πολωνία. Εξ αυτών, περίπου 44 MW αναμένεται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία. Τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθαν σε 52,7 εκατ. ευρώ, έναντι 51,4 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 2,5%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 33,9 εκατ. ευρώ, έναντι 34,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2013, μειωμένα κατά 2%. Στο πρώτο εξάμηνο, ο όμιλος προχώρησε και στην εξαγορά δύο εταιρειών στην Πολωνία οι οποίες διαθέτουν άδειες αιολικών πάρκων 12 MW.

Εισηγμένη είναι πλέον και η θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα των αιολικών πάρκων, η Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος. Τα έσοδα του ομίλου από τα αιολικά ανήλθαν σε 16,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο με τα κέρδη μετά φόρων στα 2,1 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v