Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκυβέρνηση... έτοιμη για όλα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όμως δεν την αποκλείουν. Σκληρά διλήμματα με φόντο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι φοροελαφρύνσεις, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η συζήτηση για το χρέος.

Συγκυβέρνηση... έτοιμη για όλα

Μπορεί τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο να δήλωσαν αισιόδοξοι για την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης, ωστόσο αμφότεροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κίνδυνος "ατυχήματος" δεν είναι καθόλου απίθανος.

Ίσα ίσα, όπως αναγνωρίζουν, οι παγίδες είναι πολλές, η κοινωνία στα όριά της, η αντιπολίτευση σε θέση μάχης και οι εξελίξεις... απρόβλεπτες. Το επόμενο διάστημα και μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο, με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο τέλος Σεπτεμβρίου και την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος να κρίνονται καθοριστικοί παράγοντες για τη συνέχεια.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσαν από τη ΔΕΘ «σκληρά διλήμματα», απευθυνόμενοι στους πολίτες αλλά και στους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν το διάδοχο του Κάρολου Παπούλια και κατ' επέκταση την παράταση ζωής της κυβέρνησης.

"Αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε κινδυνεύουν να πάνε χαμένα, ενώ γύρω μας φλέγεται το σύμπαν. Πρόωρες εκλογές είναι πολιτική αυτοκτονία", εκτίμησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του το Σάββατο, ενώ στο ίδιο κύματος κινήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: "Ο Θεός της Ελλάδος είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία. Το δίλημμα που τίθεται είναι αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά σε αμφισβήτηση με κίνδυνο να βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν", σημείωσε.

Η εντολή που έχουν δώσει οι δύο άνδρες στους μηχανισμούς των κομμάτων τους είναι να φουλάρουν τις μηχανές, προκειμένου να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και για κάθε ενδεχόμενο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το Παρίσι και τη ΔΕΘ, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, με ένα από τα μεγάλα στοιχήματα να θεωρείται η άμεση εφαρμογή στην πράξη των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Και μπορεί επί της ουσίας οι απτές και συγκεκριμένες ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά να ήταν μετρημένες στα δάχτυλα (π.χ. φόρος στο πετρέλαιο), όμως, εφόσον η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές πάει καλά, θα ανοίξει ο δρόμος και για την υλοποίηση και των υπολοίπων (δόσεις στα ληξιπρόθεσμα, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κα.α.) που θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά και να γίνουν πραγματικά αισθητές από τους πολίτες. Και φυσικά, μέσα στα άλλα, εξέχουσα σημασία δίδεται στον ΕΝΦΙΑ, τα προηγούμενα λάθη του οποίου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν και ενώ σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση για το ύψος της έκπτωσης στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Κρίσιμος θεωρείται και ο Οκτώβριος οπότε και θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα είναι το βασικό βήμα για ένα πιο ανώδυνο 2015 σε σχέση με το τρέχον έτος. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο των εκλογών.

Στο "παιχνίδι", πάντως, δεν άργησε να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, με ανακοίνωσή του, τον κατηγορεί ότι "τολμά να μιλά για σταθερότητα και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, όταν αυτός υπονομεύει συστηματικά τη δημοκρατία και έχει μετατρέψει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v