Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύει… ρευστό για τη διαπραγμάτευση η Αθήνα

Την επίσπευση της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποκτήσει επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι δυο επιλογές για το χρόνο της έκδοσης.

Μαζεύει… ρευστό για τη διαπραγμάτευση η Αθήνα

Δύο εκδοχές βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τον χρόνο έκδοσης του 7ετούς ομολόγου κι οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η απόφαση είναι πολιτική και αναμένεται να ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη εκδοχή, κυρίως τεχνοκρατική, η οποία λαμβάνει υπόψη της τόσο το κλίμα στις αγορές όσο και τον... προβληματισμό που επικρατεί εν όψει των αποτελεσμάτων των stress tests, προτείνει η έκδοση του 7ετούς να γίνει αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι (που αναμένονται το β’ 15νθήμερο του Οκτωβρίου, πιθανόν στις 26/10). Σε ένα τέτοιο σενάριο, η έκδοση θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.

Η δεύτερη εκδοχή, με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, βλέπει την έκδοση νωρίτερα, εντός του Σεπτεμβρίου. Η επίσπευση έχει ως στόχο να ενισχύσει το προφίλ ανεξαρτησίας της ελληνικής οικονομίας πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, καθώς κατά κάποιον τρόπο θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές.

Μάλιστα, η πολιτική αυτή σκέψη προκρίνει αυτήν την κίνηση προκειμένου να είναι όπλο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές όσον αφορά το καυτό και υπαρκτό με βάση τα στοιχεία πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού. Παράλληλα, διευκολύνει την προσπάθεια απεγκλωβισμού από το ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2015 και όχι έναν χρόνο αργότερα οπότε και λήγει το πρόγραμμα. Βέβαια, η στρατηγική αυτή είναι της Αθήνας και όχι των πιστωτών της. Θα πρέπει δηλαδή για να προχωρήσει το σχέδιο να υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι τεχνοκράτες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναλύσει στον πρωθυπουργό τα οφέλη και τα προβλήματα της κάθε εκδοχής. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει για λόγους πολιτικής πυγμής, στην προσπάθεια να αποδείξει στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, να βγει στις αγορές εντός του Σεπτεμβρίου τότε από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια κάτω των 3 δισ. ευρώ, κοντά στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι οι αγορές τελούν υπό τη σκιά των επικείμενων stress tests.

Αντίθετα, και υπό την προϋπόθεση ότι τα stress tests των τραπεζών εξελιχθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και ανάγκη κεφαλαίων από το ΤΧΣ, η έκδοση του 7ετούς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου θα μπορούσε να γίνει πανηγυρικά, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: "Τότε το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ εδραιώνοντας τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων".

Όποια κι αν είναι η απόφαση, σύμφωνα με το σχέδιο της Αθήνας, τα κεφάλαια από τις εκδόσεις ομολόγων (υπολογίζονται γύρω στα 4 δισ. ευρώ), συν 5-6 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ΤΧΣ συν 2-3 δισ. ευρώ με τη μορφή ενεχύρων από τα έντοκα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό οπλοστάσιο στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από το ΔΝΤ.

Κάτι, όμως, που πριν ξεδιπλωθεί βρίσκει την κατηγορηματική άρνηση της ηγεσίας του ESM, η οποία τόνισε χθες ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Αθήνα σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v