Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβολή άφιξης της τρόικας στην ατζέντα Σαμαρά

Στο τραπέζι των συζητήσεων Σαμαρά-Μέρκελ το θέμα της τρόικας. Το ταξίδι του συμβούλου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και γιατί ζητείται αναβολή της επίσκεψης. Πώς βλέπουν το αίτημα οι Βρυξέλλες. «Κλειδί» των εξελίξεων τα stress tests. Πώς απαντά το ΥΠΟΙΚ.

Αναβολή άφιξης της τρόικας στην ατζέντα Σαμαρά

Σιγά-σιγά και αθόρυβα, ο προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, είχε επαφές στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους τόσο της απερχόμενης, όσο και της επερχόμενης Κομισιόν.

Το θέμα; Η αναβολή της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, αφού ο πρωθυπουργός κατάλαβε -αργά μεν, σωστά δε– ότι ο ερχομός της σε λίγες μέρες μόνο πολιτικό κακό μπορεί να κάνει και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να φέρει.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εκ Βρυξελλών, η δικαιολογία για καθυστερημένη άφιξη αυτήν τη φορά έχει ουσία: τίποτε δεν μπορεί να κριθεί, εάν δεν έχουν όλοι στα χέρια τους τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests των τραπεζών, συνεπώς και των ελληνικών, ώστε να προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Άλλωστε τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, όσο και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και του ΔΝΤ το τόνισαν επανειλημμένως μέσα στο καλοκαίρι: πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των stress tests ώστε να αποφανθούμε εάν η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης και το κυριότερο τι είδους απόφαση για το δημόσιο χρέος απαιτείται.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρόωρη άφιξη της τρόικας σημαίνει ότι για περίπου τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα «υποφέρει» από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ειδήσεις για διαπραγματεύσεις, νέα μέτρα κ.λπ. που στην ουσία δεν θα είναι «χειροπιαστά», αφού τα αποτελέσματα των stress tests δεν θα υπάρχουν στο τραπέζι αναλυτικά.

Σε αυτό το μέτωπο, η προεργασία που έγινε μεταξύ ΤτΕ και ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο αρνητικό για τις ελληνικές τράπεζες όσο φοβόταν η Φρανκφούρτη στην αρχή του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα,  η αναβολή της άφιξης της τρόικας θα σήμαινε ότι το τελικό πόρισμα θα εκτιμηθεί από τη νέα Κομισιόν και τον ίδιο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που όχι μόνο βλέπει θετικά την αναβολή της άφιξης, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο το καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού να σπάσει σε δύο μέρη (το σχετικό αίτημα το έχει υποβάλει ο Αντώνης Σαμαράς, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr). Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, το δεύτερο και πιο κρίσιμο μέρος που ενδέχεται να περιέχει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα μετατεθεί για μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Με τα πρώτα ραντεβού της τρόικας να έχουν ήδη οριστεί με Έλληνες αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Εκτός της ατζέντας που ήδη έχει διαρρεύσει από την κυβερνητική πλευρά αναμένεται να ζητηθεί και το δικό της Ο.Κ. για την αναβολή της άφιξης της τρόικας.

Υπάρχει βεβαίως και η ενδιάμεση λύση: να έρθουν τα κλιμάκια κανονικά για μια πρώτη συζήτηση και να επανέλθουν περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναμένονταν,  υποστηρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα για καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα κατόπιν υποβολής αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα κατόπιν υποβολής αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πάντως όλοι οι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr θεωρούν ότι το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι η αξιολόγηση να κλείσει το νωρίτερο τον Ιανουάριο και ανάλογα με τη στάση του ΔΝΤ, ή το αίτημα «εξαγοράς» των δανείων του από το τον ESM.

Κι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v