Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες φοροαπαλλαγές «κλειδώνει» η κυβέρνηση

Αίτημα Σαββαΐδου στην ΕΕ να ενταχθούν στο νέο σύστημα «αναβαλλόμενου» ΦΠΑ εταιρείες με τζίρο ως €2 εκατ. Προχωρά η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 100 δόσεις. Πόθεν έσχες στην τιμή συμβολαίου και όχι στην αντικειμενική για τις αγορές ακινήτων. Μπαράζ υπουργικών ραντεβού.

Ποιες φοροαπαλλαγές «κλειδώνει» η κυβέρνηση

Αίτημα αύξησης από τις 500.000 στα 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου για τον τζίρο επιχειρήσεων που θα μπορούν να ενταχθούν από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη στο νέο σύστημα «δεν αποδίδω ΦΠΑ αν δεν τον έχω εισπράξει» έχει υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

Είναι η πρώτη από τις καλές φοροειδήσεις της εβδομάδας που ξεκινά η οποία -εκτός απροόπτου- θα πλαισιωθεί από δύο νομοθετικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος φοροελαφρύνσεων.

Η πρώτη αφορά την κατάθεση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή του πόθεν έσχες στην πραγματική αξία πώλησης ακινήτων και όχι στην αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα. Η δεύτερη αφορά την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους και σε ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές να ενταχθούν σε ρύθμιση έως 100 δόσεων.

Αυτή είναι η τριπλέτα των ώριμων φορολογικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα διευρυνθούν στη συνέχεια με «κούρεμα» της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, αλλά και με σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20%, με αρχή από το 2015. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να περιληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, αφού ζυμωθούν με την τρόικα, η οποία πιάνει δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών από αύριο Τρίτη.

Οι συσκέψεις προετοιμασίας, υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, είναι πυρετώδεις (χθες ο Γ. Βρούτσης και σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με Ν. Δένδια, Χ. Αθανασίου, Κ. Μητσοτάκη, Γ. Μανιάτη και Μ. Βορίδη), τα φορολογικά θέματα αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο του προϋπολογισμού, αλλά η διάθεση που φαίνεται να επικρατεί και από τις δύο πλευρές είναι κατά πώς φαίνεται «να τα βρούμε και όχι να τα σπάσουμε».

Οι 100 δόσεις

Στη γραμμή αυτή εξηγείται και η ανοχή της τρόικας στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το αίτημα είχε υποβληθεί και στο παρελθόν, απορρίφθηκε όμως  χωρίς πολλές κουβέντες. Αυτήν τη φορά, το κλίμα είναι διαφορετικό. Η τρόικα φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι με τα ληξιπρόθεσμα μόνο προς την εφορία να αυξάνονται κατά  1 με 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα και με τον φορολογοριασμό των τελευταίων ετών να έχει γίνει ασήκωτος, πρέπει πλέον να δοθούν ανάσες στους φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, η νομοθετική ρύθμιση που καθαρογράφεται (σ.σ. υψηλόβαθμο στέλεχος πάντως του υπουργείου Εργασίας έλεγε χθες ότι δεν προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά ο πρωθυπουργός) προβλέπει:

* 100 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση οφειλών που δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.

* 72 δόσεις για την εξόφληση οφειλών άνω των 15.000 ευρώ.

* Ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ.

* Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν (υπάρχουν επιλογές για 24, 36, 48, 60, 72 έως και 100 δόσεις).

Το πόθεν έσχες

Κατανόηση φαίνεται να έδειξε η τρόικα και στο θέμα του πόθεν έσχες. Σήμερα, η αγορά ακινήτων συνοδεύεται από πόθεν έσχες σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, στο επίπεδο των οποίων είναι σαφές ότι δεν γίνονται αγοραπωλησίες. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ στο μισό, στα 50.000 ευρώ, και να κληθεί να δικαιολογήσει στην εφορία πού βρήκε τα 100.000 ευρώ που δεν κατέβαλε. «Είναι τρελό, θα διορθωθεί άμεσα», λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΦΠΑ

Στο μέτωπο του… αναβαλλόμενου ΦΠΑ  εντός των επόμενων  ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου αναμένεται να υπογράψει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και εγκυκλίους για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα,  η κ. Σαβαΐδου έχει υποβάλει αίτημα στην αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, για διεύρυνση του ορίου τζίρου των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στο νέο σύστημα από τις 500.000 στα 2 εκατ. ευρώ.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θέτει τον πήχη του τζίρου στα 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής. Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ θα έχουν την ευχέρεια για τις συναλλαγές χονδρικής να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ για όσο διάστημα δεν τον έχουν εισπράξει. Το νέο σύστημα είναι προαιρετικό και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v