Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελευθέριος Βενιζέλος: Προσφεύγει στο ΣτΕ για το ΦΠΑ

Διορία δύο μηνών έχει η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών να προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας η οποία ορίζει ότι πρέπει να πληρωθεί ο καταλογισθείς ΦΠΑ. Στα 167 εκατομμύρια έχει φτάσει το ποσό με τις προσαυξήσεις.

Ελευθέριος Βενιζέλος: Προσφεύγει στο ΣτΕ για το ΦΠΑ

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται ότι θα απαντήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία η εταιρεία του αεροδρομίου καλείται να πληρώσει ΦΠΑ που έχει καταλογιστεί για τα έτη 1998 – 2009. Η εν λόγω δικαστική απόφαση αποτέλεσε, μάλλον, έκπληξη καθώς ήρθε μετά τη δικαίωση, για το ίδιο θέμα, της εταιρείας του αερολιμένα από το διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου. Η εταιρεία του Ελευθέριος Βενιζέλος (ΔΑΑ) έχει περιθώριο δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης να προσφύγει στο ΣτΕ.

Από την πλευρά του αερολιμένα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση στη δικαστική απόφαση. Πάντως σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση του ΔΑΑ η διαφορά με το ελληνικό δημόσιο αφορά τον καταλογισμό ΦΠΑ ύψους 46 εκατομμυρίων, ποσό το οποίο με την προσθήκη των προσαυξήσεων έχει διαμορφωθεί πλέον στα 167 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε όλους τους τόνους η εταιρεία του αερολιμένα έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν οφειλές του αεροδρομίου οι οποίες να αφορούν ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιονδήποτε φόρο, έμμεσο ή άμεσο.

Για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τον ΦΠΑ η εταιρεία του ΔΑΑ είχε προσφύγει στο παρελθόν στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου το οποίο την είχε δικαιώσει και είχε ζητήσει τη διαγραφή των απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Το συγκεκριμένο δικαστήριο εκδικάζοντας την εν λόγω διαφορά με την απόφαση στις 27 Φεβρουαρίου 2013 έκρινε ότι η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δεν οφείλει στο ελληνικό δημόσιο τα ποσά του καταλογισθέντος ΦΠΑ, μαζί με τα ποσά των επιβληθέντων πρόσθετων φόρων, κηρύσσοντας κατά παράβαση εκδοθείσες και τις σχετικές Πράξεις Καταλογισμού.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι σε μεγάλο βαθμό η διαμάχη είναι… εμφύλια αφού στην εταιρεία του αεροδρομίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 55%, ενώ συνολικά ποσοστό 40% κατέχει το καναδικό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο PSP και 5% η οικογένεια Κοπελούζου. H ισπανικών, πλέον, συμφερόντων γερμανική εταιρεία Hochtief έχει αποχωρήσει από το αεροδρόμιο πουλώντας το μερίδιό της στους Καναδούς.

Η ανακοίνωση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) για πολλοστή φορά και προς αποκατάσταση της αλήθειας τονίζει τα ακόλουθα :

Ο ΔΑΑ είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) συμμετέχει σε ποσοστό 55%.

O ΔΑΑ έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν οφείλει στο ΕΔ ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο ΔΑΑ επιβάλλει σύννομα τον αναλογούντα ΦΠΑ επί όλων των υποκείμενων σε ΦΠΑ πωλήσεών του και τον αποδίδει πάντα εμπρόθεσμα προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, από 2001 έως 2013 έχει αποδοθεί ΦΠΑ ύψους 84 εκατ. Ευρώ.

Επιπλέον, ο ΔΑΑ έχει αποδώσει στο ΕΔ διαχρονικά (2002-2013) με τη μορφή μερισμάτων, φόρων επί των μερισμάτων και ειδικών εισφορών, ποσό ύψους 1,038 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος των θετικών οικονομικών επιδόσεών του (της τάξεως του 74%) και συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς η προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Επί της συγκεκριμένης νομικής διαφοράς, η οποία δεν αφορά στην κατασκευαστική εταιρεία HOCHTIEF ή οποιαδήποτε θυγατρική της, ο ΔΑΑ, αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προκαταβολές ύψους 46 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ για την περίοδο 1998-2012, ποσό το οποίο, λόγω των προσαυξήσεων, ανήλθε εν τέλει σε 167 εκατ. ευρώ συνολικά, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν, τον οποίο δεν αποδέχεται ως σύννομο, στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, ασκώντας όλα τα σχετικά δικαιώματά του. Ο ΔΑΑ θα ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου και το νόμο, εφαρμόζοντας κάθε προβλεπόμενη σχετική διαδικασία.

Η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου στην οποία γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα, αφορά σε μέρος της συνολικής διαφοράς ποσού 12 εκατομμυρίων Ευρώ που έχει καταλογισθεί για τις χρήσεις 2004-2009, εκ των οποίων το 50% έχει ήδη καταβληθεί ως νόμιμη προκαταβολή.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς σε μία εν εξελίξει δικαστική υπόθεση η οποία δεν έχει κριθεί αμετάκλητα από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια, το παραπάνω ποσό αυθαίρετα «πολλαπλασιάζεται» με αναφορές σε ποσά 500, 600, ή και παραπάνω εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είναι εξοργιστικά εσφαλμένες, προϊόντα φαντασίας και ως εκ τούτου ανυπόστατες.

Ο ΔΑΑ, σε συνέχεια χαρακτηρισμών του ως του «μεγαλύτερου φοροφυγά», καθώς και άλλων παρεμφερών αυθαίρετων κρίσεων και διατυπώσεων του τύπου «δεν θα είχαν κοπεί τα δώρα για μισθωτούς και συνταξιούχους αν οι Γερμανοί πλήρωναν τους φόρους τους στη χώρα μας, όπως τα 400 εκατ. που εξοικονομήθηκαν από την περικοπή ή την κατάργηση των δώρων σε μισθούς και συντάξεις», επιφυλάσσεται για την προστασία κάθε έννομου συμφέροντος τόσο αυτού όσο και των μετόχων του, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v