Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Τέλη του έτους βγαίνουμε από τα μνημόνια

Δεν θα πετύχουν οι μιμητές του «λεφτά υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το σχέδιο για την επόμενη μέρα. «Θα διορθώσουμε σταδιακά τις αδικίες». Τα προωθούμενα μέτρα ελάφρυνσης. Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς που «εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές».

Σαμαράς: Τέλη του έτους βγαίνουμε από τα μνημόνια

Δημιουργούμε μια νέα Ελλάδα, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. 

Περιέγραψε το μοντέλο της επόμενης ημέρας που θα στηριχθεί στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη, θα διορθώσει τις αδικίες, θα μειώσει τους φόρους και όλα αυτά, «χωρίς να επιστρέψουμε στα ελλείμματα». Σημείωσε την ανάγκη η χώρα να κινηθεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην παραγωγή, τη γεωργία αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στον τουρισμό και την ενέργεια.

«Εδώ που φτάσαμε, πίσω δεν υπάρχει», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια κοινωνία που θέλει να πορευτεί με ασφάλεια και όχι με λαϊκισμό, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε για πρώτη φορά αναφορά σε "βουλευτές και υπουργούς, που αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές", καταχειροκροτούμενος μάλιστα από τους παρευρισκόμενους (παρών ήταν ο Αργύρης Ντινόπουλος).

Η έξοδος από το μνημόνιο

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν πείσει τους πάντες ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη χωρίς νέα δανεικά.

«Πριν από δυο χρόνια, υποσχέθηκα να μην αφήσουμε τη χώρα να βγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει. Θα ήταν πολύ επώδυνο. Το είπαμε και το κάναμε. Κανείς δεν μιλάει πια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. 

Υποσχέθηκα επίσης έξοδο από τα μνημόνια το ταχύτερο δυνατό. Το είπαμε και το κάνουμε. Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και βγήκαμε στις αγορές νωρίτερα από το πρόγραμμα. Βγαίνουμε από τα μνημόνια από τα τέλη του 2014, αντί για τις αρχές του 2016. Βήμα-βήμα η χώρα ανακτά την αξιοπρέπειά της», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάκαμψη από αυτό το τρίμηνο και μείωση της ανεργίας. «Είναι πολύ ψηλά η ανεργία, αλλά για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες υποχωρεί σταθερά και θα συνεχίσει να υποχωρεί». 

Σημείωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων οίκων στην Ελλάδα την επόμενη διετία θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας και υποστήριξε ότι στόχος είναι «υπερβούμε αυτές τις προβλέψεις».

Μεταρρυθμίσεις και προωθούμενες ελαφρύνσεις

Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι να εξαλειφθεί η ανελέητη γραφειοκρατία και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. 

«Το κρίσιμο πλέον είναι οι μεταρρυθμίσεις. Έχουν δώσει αποτελέσματα και θα τρέξουν όχι επειδή το απαιτούν οι δανειστές, αλλά επειδή πρέπει να προχωρήσουν. Πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα. Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Μικρομεσαίους και αγρότες, δηλαδή τη μεσαία τάξη των πόλεων και της περιφέρειας βάζουμε στο κέντρο της στρατηγικής μας με μείωση των φορολογικών βαρών, διευκόλυνση στην εξόφληση οφειλών και με μείωση του κόστους». Στάθηκε στην διευκόλυνση που θα δώσει η δυνατότητα να ανοίγουν γρήγορα επιχειρήσεις, αλλά και την ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι θα περιλαμβάνει την μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% καθώς και την μείωση 30% της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη, θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για αύξηση των δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. «Πετυχαίνουμε πραγματικά πολλές δόσεις και μείωση των προστίμων», σημείωσε ο πρωθυπουργός

Προχωρούμε, είπε, σε αύξηση των δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο ενώ, προχωρούμε σε ρύθμιση - τομή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. «Ρύθμιση γενναία, αληθινή ανακούφιση που δίνει ώθηση στην αγορά, χωρίς να κινδυνεύει η οικονομία».

Η επόμενη μέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις. «Δική μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της παράταξης είναι λιγότεροι φόροι, αλλά πρέπει να πληρώνουν όλοι. Δική μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της παράταξης είναι να πληρώνονται αξιοκρατικά ένστολοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, αλλά θα γίνει μόνο αν έχουμε πλεονάσματα», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ, ο φόρος φυσικών προσώπων, θα πρέπει να διαμορφώνεται κατ' ανώτερο στο 33% από 42% που είναι και ο φόρος επιχειρήσεων στο 15% από 26% που είναι σήμερα.

«Στο μυαλό μας έχουμε ακόμη αυξήσεις στο χαμηλοσυνταξιούχο και στο δημόσιο υπάλληλο», ανέφερε. 

Προειδοποίησε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, «αλλά αν δεν προσέξουμε θα ξανακυλήσουμε. Αυτό οι πολίτες το ξέρουν και αυτό μας δίνει τη δύναμη να απομονώνουμε την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό».

«Βήμα βήμα βγαίνουμε από το Μνημόνιο, αλλά το ερώτημα είναι που πάμε μετά. Βγαίνουμε από την κρίση όχι για να επιστρέψουμε στα ελλείμματα, αλλά για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα: ελεύθερη, δημοκρατική και αξιοκρατική. Θέλουμε μια Ελλάδα για τους άξιους, όχι για τους ημέτερους, για τους αξιοπρεπείς όχι για τους επιτήδειους. Αυτή η Ελλάδα είναι το ανεξόφλητο γραμμάτιο από το 1974 όταν δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε τον λαϊκισμό», υποστήριξε ο Σαμαράς.

Το τρίπτυχο της νέας Ελλάδας, σημείωσε, θα είναι ευθύνη, νομιμότητα και αλήθεια. Όχι άλλα λαϊκιστικά συνθήματα, όχι άλλες εμπρηστικές τεχνικές. Όπως είπε, το «λεφτά υπάρχουν» του 2009 βρίσκει σήμερα μιμητές, αλλά δεν θα πετύχουν. «Ο λαός έγινε σοφότερος μετά την κρίση. Θέλει διέξοδο και προοπτική ή αποτυχημένα γιατροσόφια. Χόρτασε τα ψέματα», τόνισε.

«Είμαστε στην έξοδο από το τούνελ. Έχουμε μετατρέψει τις θυσίες του ελληνικού λαού σε διαβατήριο για έξοδο από την κρίση. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε οι θυσίες να γίνουν φθηνό εμπόρευμα εκείνων που κινούνται καιροσκοπικά, που υπολογίζουν το καλό του τόπου ανάλογα με το συμφέρον του κόμματός τους, είπε.

Δείχνοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και αυτοί που φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό Χριστιανού και ρούχα ευρωπαίου. Δεν μπορώ να τους εμπιστευθώ, είναι ηθοποιοί σε μια παράσταση που θα καταλήξει καταστροφική για τον τόπο».

«Δεν θα παίξουμε με λατινοαμερικανικές συνταγές. Είμαστε ο πυλώνας ασφάλειας αυτής της χώρας», τόνισε.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε εμμέσως τις εκλογές στο 2016. Όπως είπε, πολύ σύντομα, από τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινά η πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα είναι τολμηρή και θα συμπληρώσει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. 

Ως το 2016, ανέφερε, θα έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση και στην επόμενη βουλή θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση για να μην μπορεί όποιος θέλει να παίζει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας πρόωρες εκλογές, αντικατάσταση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών, ρύθμιση ώστε να κρίνεται μια φορά η συνταγματικότητα του κάθε νόμου, να υπάρξουν μη κρατικά πανεπιστήμια για να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, μόνιμος εκλογικός νόμος και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Θα διορθώσω τις αδικίες

«Ξέρω πως πολλοί συμπατριώτες μας μάτωσαν περισσότερο από άλλους. Δεν θα παραδεχτώ ότι πέτυχα στην αποστολή μου αν δεν αποκαταστήσω την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Ελλάδα θα φτάσει το 2020 στα προ κρίσης επίπεδα σε όρους ΑΕΠ, αλλά αυτό θα γίνει με νέο μοντέλο που θα δίνει βάση στην παραγωγή και τις εξαγωγές. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή αλλά δεν είχαμε μαρίνες.

Σημείωσε ότι η χώρα αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα στην ενέργεια και «στο μέλλον θα πουλάμε φυσικό αέριο», ενώ στάθηκε στις κινήσεις που έγιναν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι επιχειρηματίες. «Μέσα στην κρίση ξεκίνησαν εκατοντάδες start ups χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς να περιμένουν να τους βρουν δουλειά οι άλλοι. Δημιούργησαν νέα προϊόντα και έχουμε υποχρέωση όσο ποιο γρήγορα μπορούμε να τους απαλλάξουμε από τα βάρη και τις αμαρτίες που συσσωρεύσαμε σε βάρος τους».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τρομοκρατία, τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως εδώ και χρόνια οι τρομοκράτες χτυπούν ανθρώπους από αυτή την παράταξη. Μέχρι και τα γραφεία μας σχεδίαζαν να χτυπήσουν. Σχεδίαζαν μαζικό έγκλημα. Γιατί εμείς δεν τους χαϊδεύουμε, τους κυνηγάμε και δεν τους αφήνουμε ελεύθερους με δικονομικά τεχνάσματα».

Το μήνυμα του Κωσταντίνου Καραμανλή

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός θυμήθηκε την φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία: «Ζητώ σωφροσύνη πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα». Τότε τη χώρα απειλούσε ο πόλεμος, σήμερα καλύπτει τη χώρα η σκιά του οικονομικού πολέμου που απειλεί τη δημοκρατία μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η παράταξη μπορεί και θα φέρει ξανά το χαμόγελο στις νέες γενιές που παλεύουν με την ανεργία. Η Ελλάδα θα μπορεί πολύ σύντομα με αξιοπρέπεια να ρυθμίζει τα του οίκου της. Στην μάχη αυτή η χώρα θα έχει κοντά της τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπερατλαντικό σύμμαχο, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v