Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίμηνο «φωτιά» για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Στο τραπέζι επισήμως το σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια και η επόμενη μέρα. Η συνάντηση στο ΔΝΤ και το Eurogroup. Πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθημερινότητα των πολιτών. Έντονες διεργασίες εν όψει ΠτΔ.

Το δίμηνο «φωτιά» για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Με τη φράση «η βεντάλια άνοιξε», υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, αμέσως μετά τη συνάντηση του ελληνικού κλιμακίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επισημοποίησε την έναρξη των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Ήταν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, που οραματίζεται η κυβέρνηση, χωρίς ασφαλώς ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά και με δεδομένη τη βούληση των δανειστών για περαιτέρω επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, στην όποια μορφή της αυτή συμφωνηθεί. Το ενδιαφέρον σήμερα μεταφέρεται στο Eurogroup, όπου πάντως δεν αναμένονται αποφάσεις αφού στην ατζέντα κυριαρχεί το θέμα των προϋπολογισμών.

Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου, στην προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα στα μάτια των πολιτών για να καλυφθεί η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει να προηγείται άνετα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της αποδέσμευσης από τα προγράμματα από τη μια και της ανάγκης για προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (κατά την κ. Λαγκάρντ) από την άλλη, χρονικά πάντως θέλουν να ολοκληρώσουν πάση θυσία τη συγκεκριμένη συζήτηση μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα μετεξελιχθεί η σχέση μας με τους δανειστές, γεγονός που θα επιδιώξει σε πολιτικό επίπεδο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ, στην οποία αναμένεται να αποστείλει σχετική επιστολή μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Μάριο Ντράγκι και στην Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, αισιοδοξία επικρατεί και για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με επιπλέον όπλο, όπως έγινε γνωστό, το γεγονός ότι θα αποφευχθεί προς το παρόν το άνοιγμα δύσκολων ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η καθημερινότητα του πολίτη

Το επόμενο διάστημα ιδίως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, ομολογούν στην κυβέρνηση, θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις, όχι μόνο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και για την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει μια σειρά πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα στις τσέπες των μικρομεσαίων κοινωνικών τάξεων. Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε τη μείωση στον φόρο στο πετρέλαιο και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα, τη ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια, την κατάργηση της προσωποκράτησης και την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σε ειδική εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων και θα ακολουθήσουν, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, και άλλες αντίστοιχες.

Σε αναζήτηση των 180

Σε αυτό το κλίμα, και προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, θέλει η κυβέρνηση να οδηγηθεί η χώρα στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στο τέλος Φεβρουαρίου, για την οποία οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Από τους 155 βουλευτές που έδωσαν την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέχρι τους 180 λείπουν 25, αριθμός που φαντάζει πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Και αν ληφθεί υπ' όψιν ότι από τους 23 ανεξάρτητους τουλάχιστον οι 6-7 έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί, γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει τα δίχτυα της και σε βουλευτές κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Δεν αποκλείεται πάντως, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προσδοκίες του Μαξίμου, μέχρι τότε να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις σε κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ, βουλευτές της οποίας μάλιστα είχαν την περασμένη εβδομάδα ραντεβού στο σπίτι της βουλευτή Μαρίας Ρεπούση για να σταθμίσουν τα δεδομένα. Κατά πολιτικούς αναλυτές, στην Αγίου Κωνσταντίνου πιθανές θεωρούνται νέες ανεξαρτητοποιήσεις από κοινοβουλευτικούς που διαφωνούν με την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν απορρίπτουν να υπερψηφίσουν τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Ήδη, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή, καθώς σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία», τονίζει «θα ψηφίσω βάσει αξιοσύνης προσώπου και με σεβασμό προς το Σύνταγμα».

Ταυτόχρονα, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, οι Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Μάκης Βορίδης φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις σε βουλευτές, ανεξάρτητους και μη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v