Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παιχνίδι πόλωσης με φόντο τους 180

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών και οι αντιδράσεις Δικαιοσύνης και κυβέρνησης. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί αύριο υπουργικό συμβούλιο. Σε προεκλογική ετοιμότητα η ΝΔ, νέοι πονοκέφαλοι στο ΠΑΣΟΚ.

Σκληρό παιχνίδι πόλωσης με φόντο τους 180

Η μετωπική σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, όσον αφορά τους βουλευτές και τη στάση τους στην προεδρική εκλογή, τελικά ήταν μόνο η αρχή. Ο πολιτικός υδράργυρος και χθες χτύπησε κόκκινο, με αφορμή και πάλι το ίδιο θέμα, κι η συνέχεια προμηνύεται εξίσου ή και περισσότερο θυελλώδης.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μία για την εξασφάλιση των 180 απαιτούμενων βουλευτών και της αντιπολίτευσης από την άλλη για να το αποτρέψει, όπως όλα δείχνουν, θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα μέχρι τον Φεβρουάριο το ενδιαφέρον, καθώς διαμορφώνεται ένα σκηνικό έντονης πόλωσης με αισθητό το άρωμα εκλογών και με προφανείς τις δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία μας.

Στο παιχνίδι χθες ενεπλάκη και η Δικαιοσύνη, που, μέσω της εισαγγελέως Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προχωρά σε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τηλεοπτικές δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη. Εκ μέρους της κυβέρνησης, αποφασίστηκε να μην αρκεστούν στη δήλωση αντίδρασης της Σοφίας Βούλτεψη, αλλά να παρέμβουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και στα δύο αντιμέτωπα στρατόπεδα θεωρούν δεδομένο ότι οι υψηλοί τόνοι θα συνεχιστούν και ότι κάποιες φορές μάλιστα θα ξεπερνούν τα όρια: το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για παιχνίδια κάτω από το τραπέζι και η Κουμουνδούρου δηλώνοντας αποφασισμένη να επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Αύριο το υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του και σε μια επιχείρηση αλλαγής του κλίματος, έχει συγκαλέσει για αύριο το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο. Επισήμως, το θέμα της συνεδρίασης είναι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, βέβαιο όμως θεωρείται ότι ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τους υπουργούς του για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, ενώ αναμένεται να εμφανιστεί και πάλι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας μας, με έμφαση στον τερματισμό των μνημονίων. Παράλληλα, θα διαμηνύσει εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί μας τις επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά διότι είναι κάτι που έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαμε πράξει μόνοι μας, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση.

Προεκλογικοί ρυθμοί στη Ν.Δ., πονοκέφαλοι στο ΠΑΣΟΚ

Καλού κακού πάντως, στη Ν.Δ. προετοιμάζονται πυρετωδώς για κάθε ενδεχόμενο. Χθες, συνεδρίασε επί τρίωρο η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, υπό τον Γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο, όπου αποφασίστηκε να ανέβουν οι στροφές του κομματικού μηχανισμού. Το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν 51 εκδηλώσεις, μία σε κάθε νομό, ενώ συμφωνήθηκε η συγκρότηση έντεκα Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής, που θα αποτελούνται από ισάριθμα μη κοινοβουλευτικά στελέχη, κατά κύριο λόγο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά.

Στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, οι πονοκέφαλοι δεν λένε να τελειώσουν, καθώς με ανακοίνωσή τους 4.000(!) στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην Κίνηση των 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη ασκούν έντονη κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας τη διεξαγωγή συνεδρίου και την απαγκίστρωση του κόμματος από τη Ν.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v