Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Περνούν τον… κάβο του stress test

Καλύτερη σε αξιολόγηση η Alpha. Δεν χρειάζεται capital plan. Οι ενδείξεις ότι δεν θα χρειασθεί ΑΜΚ η Πειραιώς. Πού παίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες για ΕΤΕ και Eurobank. Το καλό σενάριο για ανάγκες ως 500 εκατ. ευρώ και οι «προληπτικές» ΑΜΚ.

Τράπεζες: Περνούν τον… κάβο του stress test

Στην εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες τράπεζες θα διαμορφωθούν σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα συγκλίνει, πλέον, το σύνολο της αγοράς την ώρα που οι τράπεζες παραλαμβάνουν και επίσημα τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης και της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού.

Με βάση την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διενήργησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες ή στο χειρότερο σενάριο οι τρεις στις τέσσερις, δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια. Θα υποχρεωθούν όμως να φέρουν μπροστά προβλέψεις για δάνεια τυπικώς ενήμερα που κρίνονται ως έχοντα ανάγκη απομείωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι από το εξωτερικό η Alpha περνά την άσκηση με την καλύτερη αξιολόγηση και ίσως τελικώς να μη χρειασθεί να υποβάλει καν σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ακολουθεί η Πειραιώς η οποία σύμφωνα με τις ενδείξεις περνά το stress test με βάση τη δυναμική αξιολόγηση. Αλλωστε η απόφασή της να μην χρησιμοποιήσει άμεσα το πρόσθετο μαξιλάρι από τον αναβαλλόμενο φόρο ερμηνεύθηκε από την αγορά ως σαφής ένδειξη ότι δεν θα χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών.

Για τις Εθνική και Eurobank το παιχνίδι παίζεται στις τελικές παραμέτρους της δυναμικής αξιολόγησης. Η Εθνική ακόμη και αν έχει κεφαλαιακές ανάγκες, αυτές εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες (ίσως σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λένε πηγές της αγοράς) και σκοπεύει να τις καλύψει με άνεση μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που ήδη ανακοίνωσε στη Finansbank, με διάθεση των νέων μετοχών σε ξένους επενδυτές.

Στην περίπτωση της Eurobank εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να διαμορφωθούν σε οριακά επίπεδα αν τελικώς συνυπολογισθεί η δυναμική αξιολόγηση των πλάνων αναδιάρθρωσης και τα προ προβλέψεων κέρδη 9μήνου.

Στο ελαφρώς χειρότερο σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα είναι δυσθεώρητες, οπότε σε αυτό το σενάριο η Eurobank ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση ή άλλης μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση, επιδιώκοντας ενδεχομένως να αντλήσει και κεφάλαια για εξόφληση των προνομιούχων μετοχών σε εύθετο χρόνο. Επομένως και στην περίπτωση αυτή, το ύψος μιας αύξησης δεν θα πρέπει να συνδέεται ευθέως με τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Συνολικά για τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών (σ.σ. που δεν συνδέονται άμεσα με ισόποσες αυξήσεις κεφαλαίου) αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει στο χειρότερο σενάριο τα 1,2 δισ. ευρώ ενώ στο καλύτερο ενδέχεται να διαμορφωθεί και κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v