Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Επιτέλους ανάπτυξη: Αύξηση ΑΕΠ 1,7% το γ' τρίμηνο

Με θετικό ρυθμό 1,7% έτρεξε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο (0,7% η αύξηση με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία έναντι του β' τριμήνου). Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δείχνει ότι υπήρξε ανάκαμψη και το β' τρίμηνο του 2014.

Επιτέλους ανάπτυξη: Αύξηση ΑΕΠ 1,7% το γ' τρίμηνο

Η ελληνική οικονομία ξεκόλλησε από την ύφεση. Μετά από 23 τρίμηνα διαρκούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ (με μια εξαίρεση το α' τριμηνο του 2010), η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του 2014, με βασικό οδηγό, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατανάλωση.

Συγκεκριμένα:

* Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε αύξηση 0,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο (-4% το β΄ τρίμηνο και -3,9 το α' τρίμηνο).

* Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε αύξηση 1,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2013. Μάλιστα από την αναθεώρηση προκύπτει ότι η οικονομία είχε εμφανίσει ανάπτυξη και το β' τρίμηνο του έτους, και μάλιστα 0,4%. 

Το πέρασμα στην ανάκαμψη δίνει ανάσα στην κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία όπου το αυτογκόλ της ρύθμισης των 100 δόσεων βάρυνε το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα. Προσφέρει τη δυνατότητα σε επικοινωνιακό επίπεδο να αρχίσει να οικοδομείται ξανά το success story της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Στο δεύτερο σκέλος βέβαια υπάρχει ακόμα δρόμος μακρύς. Η τρόικα εξακολουθεί να μην έχει βγάλει εισιτήρια επιστροφής και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε συμβιβασμούς, λειαίνοντας τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να επιτύχει μια θετική πέμπτη αξιολόγηση, από την οποία περνούν η «νέα σχέση» με τους πιστωτές χωρίς μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή και η βιωσιμότητα του χρέους με νέα(;) διευθέτηση στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο Αντ. Σαμαράς έχει δεμένη πλέον την επαναφορά στην ανάπτυξη. Μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτό ήταν ορατό στην ελληνική οικονομία από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση το νέο ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών ESA 2010, το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε για πρώτη φορά επέκταση του ΑΕΠ από το α' τρίμηνο του 2008. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του ΑΕΠ 0,8% το α' τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2013, το β΄ τρίμηνο ακολούθησε επέκταση 0,3% (πάντα τρίμηνο προς προηγούμενο τρίμηνο) και το γ' τρίμηνο ήρθε η ανάκαμψη κατά 0,7%.

Τα πρώτα σημάδια ύφεσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έγιναν ορατά το β' τρίμηνο του 2008, όταν καταγράφηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% σε ετήσια βάση, για να ακολουθήσει ένα σπιράλ διαρκούς και βίαιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ. 

Η κορύφωση της ύφεσης σημειώθηκε το α' τρίμηνο του 2011 (10,4%). Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μέσα στην κρίση υπήρξε και μια αναλαμπή ανάκαμψης. Το α' τρίμηνο του 2010, πριν η χώρα προσαρτηθεί στο άρμα του μνημονίου, σημειώνεται ανακάμψη για ένα μόνο τρίμηνο με ρυθμό 0,5%. 

 

* Δείτε όλη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Έλενα Λάσκαρη e.laskari@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus